Bolhuis, een begrip

Bolhuis, een begrip

Wie in Vroomshoop de naam Bolhuis roept, weet dat iedereen snapt waarover het gaat: de bekende meubelzaak aan de Hammerstraat die jarenlang het straatbeeld in Vroomshoop domineerde. Beter gezegd, een eeuw lang, want al in 1903 kwam Hendrik Bolhuis vanuit Ten Post (dat midden in het aardbevingsgebied ligt rondom Loppersum in Groningen) naar Vroomshoop. In 1903, de tijd dat de veenontginning langzaam afliep en de Groninger boeren deze richting optrokken en het ontgonnen land geschikt maakten voor de landbouw. Daarmee is waarschijnlijk ook de komst van Hendrik Bolhuis verklaard, want hij begon hier een wagenmakerij.
Zijn zoon Geert die een opleiding tot meubelmaker had gevolgd, ging in 1910 ook aan de slag in het bedrijf, waardoor de combinatie wagenmakerij en meubelfabriek ontstond. Erg handig, dat het snel groeiende Vroomshoop deze bedrijven in het dorp had, dus succes verzekerd.

Met de wagens werden vanzelfsprekend ook vrachten vervoerd en verhuizingen uitgevoerd. Een van de vrachtwagens werd omgebouwd tot een personenbus, die daarmee aan de basis stond van het latere busbedrijf Gebo. Zit daar de naam Geert Bolhuis in verborgen? Het zou me niet verbazen. De Gebo bestaat overigens nog steeds en is nu gevestigd in Nieuwleusen.
Na de Tweede Wereldoorlog richtte het bedrijf zich meer en meer op de meubelen en verhuizingen. Steeds opnieuw werd er aan de Hammerstraat een stukje grond bij gekocht en breidde de zaak zich verder uit.
In 1960 werd de meubelzaak overgenomen door Geerts’ zoon Cor, die na zijn huwelijk in 1964 werd bijgestaan door echtgenote Jouk. Het echtpaar bouwde langzaam maar zeker Bolhuis Meubelen uit tot een gerenommeerde meubelzaak met klanten uit de hele regio.

Kleinzoon Gert Bolhuis, de latere eigenaar, kwam in 1981 zijn intrede doen. En met zijn inbreng groeide de winkel uit tot een koopcentrum van formaat. Tot de fatale brand die de meubelzaak aan de Hammerstraat in november 2000 in de as legde, en aan alle dromen een eind maakte. De brand die het begin van het einde was. Want de doorstart die Bolhuis daarna maakte, kwam niet goed van de grond. De economische recessie werkte niet mee. Aan de Afrikalaan in Vroomshoop-Oost verrees een prachtig pand, maar het lukte niet het bedrijf daar weer op koers te brengen. Ook een tweede poging aan de Hammerstraat, maar dan tegenover de oude plek, slaagde niet. En zo kwam na meer dan een eeuw een eind aan een van meest prominente en aansprekende winkels uit Vroomshoop.

Was daarmee ook Vroomshoop een grote slag toegebracht? In eerste instantie wel, want het centrum van Vroomshoop lag er jarenlang desolaat en verlaten bij. Maar Vroomshoop herrees uit de as, want in 2009 ontstond het Amaliaplein met daaromheen diverse winkels, zoals de Hema en de Blokker, Harry ten Brinke Mannenmode, Plentyparts, Supercoop, Elegant Bloemenzaak, de Rabobank, Hekman Juweliers, en sinds kort de nieuwe modezaak Anna, om er maar eens enkele te noemen. Bolhuis heeft waardige opvolgers.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

02/05/2018