Degelijke Huisvrouw

Degelijke Huisvrouw

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat kunstenares Janny Brugman – de Vries werd geboren. Daarom wordt 2018 het jaar van beeldhouwster Janny Brugman – de Vries en haar man, de schilder Berry Brugman. Die heb ik zélf nog mogen meemaken als onze inspirerende leraar tekenen, op de Chr. HBS ‘Jan van Arkel’ te Hardenberg.

Oud-onderwijzer Jan van der Kolk, lang verbonden aan de basisschool De Smithoek in Den Ham, heeft de Stichting De Brugman Collectie opgericht om aandacht aan dit buitengewone kunstenaarsechtpaar schenken. In het boek ‘De Brugman Collectie, ode aan kunstenaarsechtpaar uit Almelo’ beschrijft Jan van der Kolk het boeiende leven van Berry en Janny en laat hij een mooie selectie kunstwerken zien. De presentatie van dit boek op 9 september 2018 is gelijk de start van ‘Brugmanjaar 2018’. Kijk eens op de website van Jan van der Kolk: www.jrvanderkolk.nl/de-brugman-collectie.

Ook in de voormalige gemeente Den Ham zijn enkele kunstwerken van vooral Janny Brugman te vinden. Een daarvan is het kunstwerk ‘Ode aan degelijke huisvrouw’, dat in oktober 2003 op wonderbaarlijke wijze verhuisde van Vroomshoop naar Den Ham. Of die verhuizing naar Den Ham vandaag nog zou zijn gelukt? Dat waag ik te betwijfelen.

Hoe ging dat? Het monument werd in 1956 in de gevel van de Nijverheidsschool voor meisjes in Vroomshoop ingemetseld, maar werd er rondom het begin deze eeuw uit verwijderd. Omdat het pand van de voormalige school een andere bestemming kreeg – accountantskantoor De Jong & Laan nam het gebouw over – verdween het beeld uit de gevel en verhuisde het naar de gemeentewerf.
Het imposante kunstwerk – met daarop vier dames en een tekst uit de Bijbel – leek daar langdurig uit beeld te blijven. Maar in 2003 kwam het beeld weer tevoorschijn en begon het aan een tweede leven. In Den Ham. Om precies te zijn, ingemetseld in de muur van supermarkt Coop aan de achterkant van de kruidentuin. De kruidentuin die meteen achter het Middendorpshuis is te vinden, het gebouw waar onze vereniging op de eerste verdieping zijn streekmuseum heeft.
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar het monument in de muur van de voormalige ‘meisjesvakschool’ in Vroomshoop begon aan een tweede leven in Den Ham.

In september 2003 kwam de ontwerper van het fraaie beeldhouwwerk – Janny Brugman de Vries (toen 84 jaar oud) – naar de kruidentuin om daar herstelwerkzaamheden aan het kunstwerk uit te voeren. Want op zaterdagmiddag 4 oktober werd het kunstwerk voor de tweede maal in zijn bestaan onthuld. Onze oud-voorzitter en initiatiefnemer Freek Miskotte zag daarmee zijn inspanningen beloond een nieuw leven te schenken aan het karakteristieke monument. En het kunstwerk hangt nu nog steeds op diezelfde prachtige plek.

Ook in het Middendorpshuis is werk van Janny Brugman te bewonderen. Deze mooie glasplastieken kunt u vinden in de achterzaal, met uitzicht op de kruidentuin met daarin deze degelijke huisvrouw.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

03/04/2018