Willibrorduskerk te koop

Willibrorduskerk te koop

Een makelaar biedt de Willibrorduskerk in Geerdijk met parochiewoning te koop aan. Door teruglopend kerkbezoek, het koor was soms groter dan het aantal bezoekers, is het financieel niet meer haalbaar om dit kerkgebouw open te houden.

De Willibrorduskerk, gebouwd tussen 1867 en 1868, is één van de laatste dorpskerkjes uit de zogenaamde stukadoors-gotiek in het aartsbisdom Utrecht. De bouw van de kerk en pastorie hebben een lange en moeizame voorgeschiedenis gekend. Maar op 6 februari 1868 was ‘de kogel door de kerk’; er was ‘witte rook’ en kon men beginnen met de bouw. Met dank aan alle parochianen maar in het bijzonder aan Heinrich Overberg en Gerard van Riggelen, vechtjassen van het eerste uur.
Met Kerstmis 1868 was de kerk gebruiksklaar maar vraag niet hoe. In het jaar 1869 is men bezig gebleven om het interieur ‘bewoonbaar’ te maken. Toch werd het in 1868 een onvergetelijke Kerst, die nacht van 24 en 25 december: de eerste nachtmis in de nieuwe kerk, ’s morgens om 5 uur!

De eerste pastoor was Martinus Gysbertus Smits (1868-1871). Nu zal ik niet alle pastores uit die tijd noemen daarvoor leest u maar de Kroniek van drs. W.J. Tops. Maar velen onder ons herinneren zich nog wel de pastores De Jong, Knuif (een rasechte Twentenaar en de Don Camillo van Vroomshoop), Scholten, Mulder, Van Schaik en de Karmelieten Tinselboer, Tops en Groot Zwaaftink, pastoor Wehkamp en de laatste pastoor Eidhof.

In 2018 vierde de katholieke gemeenschap in Geerdijk nog het 150-jarig bestaan. Maar toen was al duidelijk dat de eigenaar, de West-Twentse Marcellinusparochie de kerk wilde afstoten.
En nu staat dit markante bouwwerk, wat al van ver is te zien, na 153 jaar te koop. Een lastig besluit wat veel beroering teweeg brengt bij de parochianen maar tevens bij de gehele bevolking van Geerdijk e.o. Slopen, vind ik, is geen optie: de kerk hoort bij Geerdijk. Iedereen zal zijn of haar eigen herinnering hebben aan deze reusachtige, historische en imposante kerk: hun heilig doopsel, eerste/plechtige communie of zijn getrouwd in deze kerk! Waar de parochianen straks ter kerke kunnen is nog niet duidelijk.

Wat gaat er dan nu met de Willibrorduskerk aan het kanaal gebeuren? Een boekhandel zoals in Zwolle of Maastricht? Ik denk het niet. Mogelijk een maatschappelijke of culturele functie zodat de kerk behouden blijft voor de gemeenschap zou gewenst zijn. Maar of dit haalbaar is? De verwachting is dat binnenkort nog meer kerken hun deuren zullen sluiten. En zal het kerkbezoek na deze covid-19 pandemie geheel terug keren? De tijd zal het leren.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

13/05/2021