Hebt u ook Dagblad Tubantia gelezen waarin een bestuurder van de Gemeente Twenterand het plan opperde om het Middendorpshuis in Den Ham te verkopen? Volgens deze bestuurder is de gemeente wettelijk verplicht om gemeentelijk vastgoed marktconform aan te bieden. Zelf ben ik meestal sceptisch als dit door een bestuurder of ambtenaar gezegd wordt. Is dit wel zo? Ik kan het niet nagaan. Daar is m.i. altijd een oplossing te bedenken. Winstgevend zal het gebouw in de huidige opzet ook niet worden maar moet volgens deze bestuurder wel kostendekkend worden. Daar zou over nagedacht kunnen worden. En een bedrag van jaarlijks € 45.000 is niet niks. Niet alles waar overheden geld in steken is kostendekkend maar is dat erg? Voorbeelden te over. Maar het bevordert wel het welzijn en welbevinden van de gebruikers/inwoners van respectievelijk het Middendorpshuis en Hammenaren. Goede bedoelingen zonder een gezond verstand zijn nutteloos. Denk in oplossingen.
Het Middendorpshuis: één in het centrum van Den Ham gelegen monumentaal pand dat jaren ‘dienst’ heeft gedaan als hotel/herberg en daarna als dependance van de gemeente Den Ham. Het pand heeft een min of meer historische betekenis en werd in 1842 gebouwd ter vervanging van het hotel dat tijdens de grote brand in 1841 verwoest was. Het pand is op 26 juni 1947 door de gemeente Den Ham aangekocht voor de huisvesting van bestuur, administratie en technische instellingen. Deze foto komt uit de uitgave “375 Maanden met leeuw en adelaar” toen het pand nog in gebruik was door de gemeente Den Ham.
De laatste jaren is in dit pand o.a. de Oudheid- en Cultuurkamer gevestigd. Een begrip voor de Hammenaren! En achter het pand een bijzondere Kruidentuin.
De Oudheidkundige Vereniging heeft plannen om het interieur van het Middendorpshuis eigentijds te maken. Het bestuur realiseerde zich dat de inrichting van de tentoonstellingsruimte wel een ‘up to date’ kon gebruiken. En omdat de Oudheidkundige Vereniging niet alleen gebruiker/huurder is van het gebouw is contact gezocht met het bestuur van Expositiehuis dat instemde met de renovatie van het interieur.
De plannen liggen klaar maar door het voorstel tot verkoop van het gebouw wordt niet meegedacht in een oplossing c.q. uitvoering ervan. Het zou van goed beleid getuigen als er overleg plaatsvindt tussen verhuurder en huurders (en eventueel andere participanten) van het Middendorpshuis.
In de gemeenteraad is verbolgen gereageerd op de plannen van deze bestuurder. De intentie was dat ingezet zou worden op een werkgroep met een kwartiermaker of projectleider om met belanghebbenden tot initiatieven te komen. Maar volgens Klaas Palstra, voorzitter van de Oudheidkundige vereniging: “ze laten ons een beetje stikken”. Hopelijk heeft de kwartiermaker en/of projectleider historisch besef gezien de aard van het pand. Het draait om vindingrijkheid en organisatievermogen.