Hammer zaken

Hammer zaken

Een prachtige aquarel siert de omslag van het recente kwartaalblad ‘van brink tot brug’ van de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop. Het is een aquarel uit 1732 van het dorp Den Ham, vervaardigd door Cornelis Pronk. Hij laat de zon in tegenstelling tot de werkelijkheid uit het noorden schijnen, om zo de kerk met de toren in het volle licht te zetten.
Herman Dasselaar besteedt in zijn artikel uitgebreid aandacht aan deze tekenaar, die leefde van 1691 tot 1759. In 1932 trok deze Cornelis Pronk samen met twee vrienden én zijn huishoudster per koets door Overijssel, en zo kwamen ze op zondagmorgen 6 juli in Den Ham aan, waar hij een tekening maakte van Mennegeshave en het dorp Den Ham. Die laatste tekening gebruikte hij later om er onderstaande aquarel van te maken. Mooi toch dat dit dorpsgezicht in het Den Ham van vandaag nog steeds zeer herkenbaar is.

Minder herkenbaar was het streekmuseum dat de Oudheidkundige Vereniging heeft ondergebracht op de eerste verdieping van het Middendorpshuis in Den Ham. Bezoekers die het gebouw binnenliepen (om bijvoorbeeld wat informatie te halen bij Twenterand Tourist Info over al het fraais dat de gemeente Twenterand te bieden heeft, of die een kijkje kwamen nemen bij een van aansprekende tentoonstellingen die de andere buurman, het Expositiehuis Den Ham, organiseert), wisten vaak niet dat boven hun hoofd nog meer moois te zien was. Daar is nu verbetering in aangebracht. Bij de trapopgang zijn in een volle rode kleur grote panelen aangebracht die de bezoeker de weg naar boven wijzen. Een stoeltjeslift is aanwezig, het licht springt boven automatisch aan, en zo kan nu op de eerste verdieping het leven worden bekeken zoals dat vroeger was ‘van brink tot brug, op zand en op veen, van boer’n en k’naalsen, uut Den Ham, Geerdijk en Vroomshoop’.

De huidige opzet van het historisch museum is zo’n 15 jaar geleden tot stand gebracht, dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Een van hen was Bertus Klaassen, hij overleed 4 juli op 80-jarige leeftijd. Als lid van de werkgroep Geschiedschrijving was Bertus van grote waarde voor onze vereniging en ook heeft hij vele verhalen geschreven voor ons kwartaalblad. Bertus was tevens de man die het boek ‘Linde, historie en erfgoed’ tot stand bracht. Het beschrijft zeer uitgebreid de geschiedenis van de buurtschap Linde en de families die daar wonen en woonden. Wij denken met dankbaarheid terug aan deze aimabele man.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

02/02/2018