Open Monumentendag 2016

Open Monumentendag 2016

De zomervakantie is (nagenoeg) voorbij, de mensen gaan weer naar hun werk, de scholen zijn weer begonnen, en ook de vrijwilligers van allerlei verenigingen en stichtingen komen weer op gang.
De redactie van ons kwartaalblad ‘van brink tot brug’ (wat staat voor brinkdorp Den Ham en de kanaaldorpen Geerdijk en Vroomshoop) maakt de balans weer op. Is er voldoende kopij voor een goedgevuld blad eind september? Er ligt gelukkig al wat op de stapel: een verhaal van Herman Dasselaar over Stolpersteine bijvoorbeeld. En zijn visie over de plek waar Vroomshoop precies ontstond. Ik ben nu al nieuwsgierig… En het is niet ondenkbaar dat er een verhaal over Heuver Banden (ontstaan in Den Ham en doorgegroeid in Hardenberg) wordt opgenomen.

Deze keer vraag ik uw bijzondere aandacht voor de Open Monumentendag op zaterdag 10 september aanstaande. Zo’n 15 – 20 monumenten en bijzondere gebouwen in de gemeente Twenterand zijn dan te bezichtigen. Deze 30e Bankgiro Loterij Open Monumentendag heeft als thema “Iconen en Symbolen”. Monumenten hebben iconische waarde en/of een symbolische betekenis: zij getuigen van religiositeit, van macht. Denk hierbij aan de verschillende kerken die te bezichtigen zijn, maar ook bijvoorbeeld het ‘Harmsenhuis’ in Vriezenveen als symbool voor de ‘Ruslui’.

De opening vindt op 10 september om 10 uur plaats in het Middendorpshuis aan de Grotestraat te Den Ham. Wethouder Engberts zal dan het startsein geven voor de Monumentendag 2016. Bezoekers zijn hierbij van harte welkom. Dit monumentale pand uit 1842 was in de 19e en 20e eeuw lang in gebruik als logement en herberg van de familie Middendorp. Nu wordt het gebouw gedeeld door een aantal gebruikers. De Stichting Expositiehuis Den Ham heeft er haar expositieruimte. Deze stichting werd opgericht in 1989 en heeft als doel belangstelling voor beeldende kunst te bevorderen. Ook Twenterand Tourist Info is er gevestigd met een fraai winkeltje met leuke geschenken. Achter het gebouw is een mooie kruidentuin aangelegd, die wordt beheerd en onderhouden door vrijwilligers van de IVN Den Ham-Vroomshoop. Enkele oude Bentheimer ornamenten zoals een put en paardentrog hebben ook een plaats gekregen in de tuin. Behalve kruiden is er ook een kleine Bijbeltuin aangelegd.

Onze eigen Oudheidkundige Vereniging gaat de benedenzaal inrichten met een bijzondere tentoonstelling over geveltekens. En op de eerste verdieping is ons streekmuseum gevestigd, waarvan de toegang nu niet meer te missen zou moeten zijn, als u die benedenzaal in loopt. Dus, als u op Monumentendag op de fiets klautert of de auto pakt, bezoek dan ook het Middendorpshuis en vergeet vooral niet even rond te kijken op de eerste etage.

Daarna kunt u altijd nog naar andere bezienswaardigheden in ons werkgebied. In Den Ham zijn dat de gevel van de vroegere gemeenteschool, de toren en de hervormde kerk. In Vroomshoop en Geerdijk zijn dat de R.K. St. Willibrord, het kerkelijk centrum Het Anker (waar u kunt luisteren naar piano- en vioolmuziek), het stationsgebouw waar de galerie van Jacqueline Ezendam geopend is, en de Kalkwijck Distillers aan de Tonnendijk. Aan de Geerdijk is het witte kerkje ‘Hebron’ te bewonderen en ’s avonds verzorgt de St. Levend Vroomshoop daar een aangename ontmoeting met Marga Kool en de Nostra Dames.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

02/02/2018