De Groot Vroomshoop: een bedrijf met ‘inhout’

De Groot Vroomshoop: een bedrijf met ‘inhout’

Frieda Boes, een bekende verschijning in Vroomshoop. Zij attendeerde ons op het overlijden in april jl. van Kor de Groot, voormalig directeur van De Groot Vroomshoop, op de leeftijd van 89 jaar. De vader van Frieda Boes heette Teunis Boes. Tijdens diens leven was hij expediteur en ‘reed’ hij onder andere voor de firma De Groot. Zo kende Frieda Boes de familie De Groot goed en woonde zij zijn begrafenisdienst bij. Kor werd ter aarde besteld in een kist, getimmerd door zijn eigen werknemers van De Groot Vroomshoop. Een prachtig eerbetoon.

Het overlijden van Kor de Groot bepaalt ons weer bij de grote betekenis die De Groot’s Houtbouw, nu De Groot Vroomshoop geheten, had en heeft voor de ontwikkeling van Vroomshoop. We gaan terug naar 1927, toen de veenontginning grotendeels voorbij was, en de landbouwers de velden in gebruik hadden genomen. De voormalige veenarbeiders zochten werk: bij de boer, in de textiel in Twente of ergens in het eigen dorp. Gelukkig was daar Jan de Groot, die in dat jaar samen met zijn vrouw Ebliem Westera (die hoedenmaakster was) van Oude Pekela in Groningen naar Vroomshoop trok.
Jan de Groot begon met maken van ruime en lichte kippenhokken, in een bedrijfje langs de Noorderweg, aan de noordkant van de Opgang, op het erf van de familie Westera.
Al spoedig ging het goed met de zaken, want In 1935 werd het duizendste hok verkocht, en werkten bij De Groot’s Houtbouw enkele tientallen werknemers. De Groot was met zijn bedrijf inmiddels verhuisd naar de Hoofdstraat. De productie werd uitgebreid met onder meer houten garages en recreatiehuisjes. De Groot was eind jaren dertig ook een van de oprichters van de Sio, een fabriek langs de Stationsstraat voor houten speelgoed.

Nadat haar man in 1945 werd gefusilleerd door de Duitsers, zette mevr. De Groot in haar eentje het bedrijf voort, totdat haar zonen Kor en Bertus de Groot in 1975 de leiding overnamen. Het fabriekscomplex breidde zich geleidelijk uit, via de Havenstraat naar het Linderflier, en vervolgens de Churchillaan, waarna het hoofdkantoor werd gesitueerd aan het Zwolsekanaal in Vroomshoop.
Sinds 1993 is De Groot Vroomshoop een volwaardige werkmaatschappij van het concern VolkerWessels. De activiteiten van de ongeveer 250 medewerkers zijn ondergebracht in drie divisies. ‘Houtbouw’ levert industrieel geproduceerde prefab houten bergingen, gevel- en dakelementen. Gelijmde Houtconstructies’ levert totaaloplossingen op het gebied van gelamineerde houtconstructies. ‘Bouwsystemen’ realiseert permanente, semipermanente en tijdelijke huisvesting voor zorg, onderwijs en bedrijven.

Vanuit het nieuwe hoofdkantoor aan het Zwolsekanaal werden onder leiding van Willy Pigge en sinds 2016 Wim Sturris de werkzaamheden op het acht hectare grote industriecomplex gecoördineerd. Door innovatie en productoptimalisatie is De Groot Vroomshoop in staat de hoogste kwaliteit te leveren tegen een aantrekkelijke prijs. De Groot Vroomshoop, een bedrijf waarop Vroomshoop trots mag zijn. Een bedrijf met ‘inhout’.

Voor een uitgebreid overzicht zie https://degrootvroomshoop.nl/tijdlijn

Vaardigheden

Gepubliceerd op

16/08/2018