Over vroeger en nu

Over vroeger en nu

Het kwartaalblad ‘van brink tot brug’ zit er weer aan te komen. Onze 600 leden kunnen binnen een paar weken het blad weer in hun brievenbus aantreffen. Ik ga onze eigen leden én de andere 33000 inwoners van Twenterand alvast een klein beetje verklappen wat daarin staat.

Onze voorzitter Cor Boom heeft een mooi verhaal over zijn schoonvader die melkrijder was. Cor vertelt dat aan zijn kleinkind van 7 als die vraagt: “Opa, wat is dat voor grote bloemenvaas?” “Dat is een melkbus lieverd.” “Een melkbus, wat is dat?” Zo snel verandert de tijd, dat blijkt maar weer. Sommige kinderen in vooral de steden kennen de melk misschien alleen meer van die vierkante pakken in de supermarkt, waarin dat witte goedje zit.

Hans Nieboer, voorzitter van het 4 mei comité Vroomshoop, verhaalt van de plannen die er zijn om volgend jaar april aan het Zwolsekanaal een groot herinneringsreliëf te plaatsen, als herinnering aan de bewogen bevrijding van Vroomshoop op 5 april 1945, toen 24 Vroomshoopse mannen geëxecuteerd dreigden te worden. Dit werd ternauwernood voorkomen.

Herman Dasselaar heeft, in samenwerking met onze commissie Geschiedschrijving, een doorwrocht stuk over oude namen van wegen en voetpaden in Den Ham. Wist u bijvoorbeeld dat de Ommerweg vroeger als de Heemstersteeg bekend stond, de Marleseweg de Kollendiek werd genoemd, en een groot deel van de Geerdijk de Branddijk heette?

Vrouwenverenigingen dragen vaak de naam ‘Vrouwen van Nu’. En zo is het maar net, ze zijn bepaald niet van gisteren. Een stuk van Ab Steenbergen (uit het kwartaalblad Kruudmoes uit Raalte) laat zien hoe in 1517 de Italiaanse secretaris van kardinaal d’Aragona over de Hollandse ‘vrouwen van toen’ dacht. Hij vond dat de vrouwen “groot, fris en gezond, blank en rose, en van een levendige gelaatskleur zijn. Door boter en bier hebben zij slechte tanden, maar zij stinken niet”. En onze landgenoot Erasmus schreef in 1528: “Holland heeft ontelbare vrouwen die met hun lijve hun luie en gemakzuchtige mannen onderhouden”. Dat kunnen de ‘mannen van toen en nu’ in hun zak steken.

Ook Thea Kroese heeft in haar bijdrage daar wat over te melden: “Vrouwenroad en boekweitzoad gedi-jt mar ien keer in de zeuven joar”. Ja, dat is weer de andere kant van de medaille, maar als een vrouw het zegt, zal het wel zo zijn.

Joop Karsten en Janny Kruit-Wolthuis, oud-inwoners van Vroomshoop, halen herinneringen op aan het dorp waar ze zijn opgegroeid. De vader van mevrouw Kruit was vroeger ‘kerkvogel’, waarbij ze pas later begreep dat hij kerkvoogd was…

Dit en nog veel meer is te lezen in ons volgende blad met de toepasselijke naam ‘van brink tot brug’. Als u alles wilt lezen zou u lid kunnen worden van de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop. Het kost u maar € 15,- en in ruil daarvoor ontvangt u 4x per jaar dit mooie blad, en bovendien heeft u toegang tot ons archief. Bel of mail met Ria Lenderink, telefoon 0546-673319, e-mail ria.lenderink@gmail.com

Vaardigheden

Gepubliceerd op

02/02/2018