Stilstaan en doorgaan

Stilstaan en doorgaan

Aan het eind van het jaar is het tijd voor bezinning, even stilstaan bij wat geweest is, even terugkijken op wat er het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden.

Het verleden bewaren en bewaken, schatbewaarder zijn, de geschiedenis van onze dorpen vastleggen en doorgeven aan nieuwe generaties; dat doel is er en blijft er voor de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop. Maar de wijze waarop verandert. Ons kwartaalblad heeft een nieuwe, moderne huisstijl gekregen en ook de inhoud gaat meer in op de recente geschiedenis en minder op de verder weg gelegen historie. Het accent komt meer te liggen op de tijd van onze (groot)ouders, de tijd die nog zo veel raakvlakken heeft met de wijze waarop we nu leven en werken.

Ons streekmuseum op de eerste verdieping van het Middendorpshuis in Den Ham bleek relatief onvindbaar voor bezoekers. Zij moesten eerst door een onaantrekkelijke ruimte op de begane grond, dan een donkere trap op. Maar eenmaal boven, toch een verrassend museum dat goed laat zien hoe twee van elkaar verschillende dorpen als Den Ham en Vroomshoop ook hun gemeenschappelijke geschiedenis hebben.
De onzichtbaarheid van onze streekmuseum gaan we verbeteren. De benedenverdieping is en wordt in goed overleg met onze buren (Twenterand Tourist Informatie en Stichting Expositiehuis Den Ham) en met de gemeente Twenterand gemoderniseerd, de bewegwijzering naar boven wordt verbeterd, de trap wordt verlicht (er is trouwens een stoeltjeslift!), en onze huisstijl wordt ook naar de eerste verdieping doorgetrokken.

En ook ons archief in De Krulsmid ondergaat een verandering. Het afgelopen jaar is al fors opruiming gehouden. We richten ons meer en meer op informatie die de geschiedenis van onze eigen dorpen behelst, en dan met name op die materialen die elders niet bewaard worden. We gaan dus minder dan vroeger materialen dubbel bewaren. En er is een eerste maar belangrijke stap gezet op weg naar digitalisering van het archiefbestand. Enkele nieuwe vrijwilligers én het Historisch Centrum Overijssel gaan ons daarbij helpen.

Dit jaar hielden we drie succesvolle tentoonstellingen. De eerste betrof doop- en trouwkleding en met die tentoonstelling trokken we vanuit Den Ham via Vroomshoop naar Vriezenveen. De tweede hielden we samen met het Expositiehuis en omvatte schilderijen van Thea Beulakker, aangevuld met aardewerk uit de voormalige kunstaardewerkfabriek Hamer uit Vroomshoop. De derde liet geveltekens en schaalmodellen zien van oud-Vroomshoper Bob van Dorth. Het komende jaar gaan we samen met de Stichting Levend Vroomshoop een tentoonstelling houden over speelgoedfabriek sio uit Vroomshoop. De familie van Blokland, ontwerpers van dat prachtige speelgoed, leent daartoe materiaal uit.

Ik vergeet nog dat Gea Palland het weefgetouw in ons streekmuseum weer werkend heeft gemaakt, dat een lezing is gehouden over het leven van de in Den Ham geboren Seine Bolks, die predikant werd in Hellendoorn maar later met 200 volgelingen naar Amerika vertrok.
Ik vergeet het prachtige vaandel van Zang en Vriendschap dat nu in het streekmuseum hangt, en ik vergeet nog veel meer.

Maar dit alles laat zien dat we rondom de jaarwisseling wel even stilstaan bij wat was, en wat zal gaan komen, maar dat we bepaald niet hebben stilgezeten.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

31/01/2018