Opdat wij niet vergeten

Opdat wij niet vergeten

Af en toe vraag je je af wat het voor zin heeft terug te blikken op het verleden zoals onze oudheidkundige vereniging doet met haar archief en in de kwartaalbladen. Het bestaansrecht van de vereniging immers. Moeten we niet vooral vooruit kijken, toekomstgericht zijn? Dat zal zeker zo zijn, het is goed om welgemoed de toekomst tegemoet te gaan. Maar we hebben ook geleerd en ervaren dat zonder verleden er geen toekomst is. Of zoals mevrouw Jannie Kassies-Reidinga schrijft in ons kwartaalblad van december, over het einde van meer dan 50 jaar christelijke maatschappelijke vrouwenvereniging NCVB/Passage afdeling Vroomshoop: “Het is ondenkbaar, dat alle sporen van iets dat voorbij is, worden uitgewist”. En daarom draagt ze de kern van het verenigingsarchief over aan de oudheidkundige vereniging, want zo schrijft ze: “Wat is het fijn dat we hier een plekje hebben, waar dit soort stukjes ‘wat ooit was’ bewaard kunnen worden. Dit adresje is De Krulsmid in Den Ham”. Dat is ons uit het hart gegrepen, en daar doen we het voor.

Zo belandde recent het roemruchte vaandel van de christelijk gemengde zangvereniging Zang en Vriendschap, dat jarenlang in de foyer hing van de kerk aan het kanaal, het kerkelijk centrum Het Anker, in ons streekmuseum in het Middendorpshuis. Daar krijgt het een mooi plekje. Nog een vereniging die na liefst 94 jaar er noodgedwongen mee moest stoppen. Herman Lutke Veldhuis wijdt in het kwartaalblad een artikel aan dit bekende oratoriumkoor.

Ook veel aandacht in het laatste nummer van dit jaar voor de Liberation route. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog vonden nabij de Slenke in Den Ham hevige gevechten plaats tussen zwaarbewapende Duitse soldaten en de Canadese Manitoba Dragoons, waarbij Mevrouw Bartels-Pastink om het leven kwam en enkele boerderijen in vlammen opgingen. Een luistersteen herinnert aan deze donkere periode.

Deze verhalen zijn belangrijk, we moeten ze blijven doorvertellen van generatie op generatie, opdat wij niet vergeten.

Namens de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop wens ik u fijne kerstdagen, een goede jaarwisseling en de beste wensen voor het nieuwe jaar. Want onze vereniging kijkt ook naar de toekomst!

Vaardigheden

Gepubliceerd op

31/01/2018