Proat plat in de Pruus!

Proat plat in de Pruus!

Het nieuwe kwartaalblad ‘van brink tot brug’ komt er weer aan. Vorige week is de december-uitgave naar de drukker gegaan, en over een paar weken ligt die bij u in de brievenbus. Lekker leesvoer in deze donkere dagen. Tenminste, als u lid bent van onze Oudheidkundige Vereniging. Misschien kan ik u overhalen daartoe over te gaan, als ik wat verklap over de inhoud van het fraaie blad. Het gaat deze keer onder andere over inburgeren in Vroomshoop, kerstbomen, vrede, het Eerderflier, harfstgerechten (nee, geen tikfout…), en fietsplaatjes. Een bijzonder gevarieerde inhoud dus.

Hans Nieboer beschrijft hoe Herman Gouma uit Enschede inburgerde in Vroomshoop. De sympathieke voormalige directeur van het ook al voormalige MCC ontwikkelde zich tot een BV’er van formaat, een bekende Vroomshoper. Vermaard waren zijn optredens bij de Vroomshoopse Revue, en ook was hij een van de topspelers in het roemruchte volleybalteam Goud voor Oud. Dat laatste was trouwens niet zo héél bijzonder, gezien het niveau van deze club; weet ik uit eigen ervaring.
Dan staat in het kwartaalblad een verslag van de lezing van mevr. Draaijer in De Rank te Den Ham over het leven van de baron van Pallandt. Net als de onlangs overleden graaf van Almelo was ook deze baron zeer met de natuur begaan.

We naderen de kersttijd en daarom vertelt bestuurslid Nico Flim een aantal wetenswaardigheden over kerstboomversiering. De ongeschreven regel dat de kerstboom (nep of echt) pas na Sinterklaas in huis wordt gehaald, lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Het lijkt er steeds meer op dat met het ingaan van de wintertijd ook de kerstboomversiering van zolder wordt gehaald.
In 2020 viert Overijssel 75 jaar bevrijding. De 4 mei comités in Den Ham en Vroomshoop besteden daar ruim aandacht aan en ook onze vereniging draagt daar een steentje aan bij.

Herman Dasselaar wijdt een artikel aan een ‘Vroomshoper van formaat’. Hij doelt dan op wijlen Hendrik Entjes, die 100 jaar geleden in Rheine, Duitsland, geboren werd. Hij promoveerde cum laude aan de universiteit van Münster over het Vriezenveense dialect. En mede dankzij hem is het Nedersaksisch inmiddels erkend als derde taal, naast Nederlands en Fries. Op de plattegrond, die ook in het kwartaalblad is te vinden, kunt u heel goed zien tot hoever het Nedersaksische taalgebied reikt. Zelfs voorbij Berlijn en tot in Denemarken. Dus: proat plat in de Pruus!

Jan Zandman beschrijft het Linderflier, in de volksmond het Parregat, het gebied ten zuidoosten van de Vosseboer, en alle perikelen die zich voordeden bij de verkoop in vroeger jaren.
Thea Kroese laat ons weer smullen van ‘tuffel met zwamboter’ en Harry Kok heeft broches, hondenpenningen en fietsplaatjes gevonden met zijn metaaldetector.

En… wat vindt u? Lid worden? Mail dan naar secretariaat@okv-den-ham-vroomshoop.nl of bel Ineke Ningbers, 0546-644498. Een bijdrage leveren aan het kwartaalblad of heeft u een interessant verhaal? Mail Bertus Tekkelenburg, bertus5@kpnplanet.nl

Vaardigheden

Gepubliceerd op

23/12/2019