Van brink naar brug, en nog verder…

Van brink naar brug, en nog verder…

Het kwartaalblad van de Oudheidkundige vereniging Den Ham-Vroomshoop ‘van brink tot brug’ komt er weer aan. Eind september of begin oktober zal het bij alle leden van de vereniging weer worden bezorgd. We werpen er alvast een blik in, ook omdat het voor niet-leden interessante informatie kan bevatten. Eerst een paar oproepen:

Wij willen eind dit jaar in de benedenzaal van het Middendorpshuis graag een tentoonstelling in kerstsfeer houden. Een verzameling kerstkaarten van vroeger zal dan tentoongesteld worden, aangevuld met kerststallen en kerstversiering van toen. Bent u in het bezit van kerststallen en/of antieke kerstversiering en mogen wij daar gebruik van maken voor deze tentoonstelling dan horen wij dat graag. U kunt contact opnemen met Ria Lenderink (tel. 0546-673319) of mailen naar ria.lenderink@gmail.com. En op 25 oktober organiseren we in dezelfde ruimte een lezing over de historie van de V2-raketten. Henk Koopman zal die lezing verzorgen, en we beginnen om 20.00 uur.

Dan het kwartaalblad zélf:
Herman Dasselaar was in een productieve bui en vergast ons op liefst drie verhalen van zeer uiteenlopende aard. Als eerste over de aloude en steeds terugkerende vraag waar Vroomshoop precies ontstond, en wat de betekenis van deze plaatsnaam is. Maar ook over de Stolpersteine die op 6 december 2016 in de gemeente Twenterand worden gelegd. Deze struikelstenen, met daarin gegraveerd de namen en gegevens van degenen die weggevoerd en vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, worden persoonlijk door Gunter Demnig, een Duitse kunstenaar aangebracht.

Als derde een fraai verhaal over het intergemeentelijk sporttoernooi dat vroeger eens per jaar werd gehouden op de oude sportvelden van Vroomshoop, waar nu Het Punt is gevestigd. Op de foto hierbij staan van links naar rechts: Arnold Niessen, Jan Bosch, Albert Steenbergen,Gert Hofman, Herman Koning en Albert Stegeman. Zittend van links naar rechts; Gerrit Kollenstaart, Albert Braakman, Jan Nieuwlaar, Herman Dasselaar, Julian Arrindell en Egbert Moraal.

 

Van brink tot brug, en verder. Jazeker, want deze keer ook een uitgebreid artikel over bandenhandel Heuver, sterk geworden in Den Ham en groot geworden in Hardenberg. Het artikel is van de hand van Gert Diepeveen en verscheen eerder in het kwartaalblad Rondom den Herdenbergher van de Historische Vereniging Hardenberg.

Weemoedig stemt de bijdrage van Bertus Klaassen, die op 3 juli overleed. Zijn laatste artikel staat in dit kwartaalblad en beschrijft de geschiedenis van ’t Veld, het gebied tussen de Daarleseweg, de Vroomshoopseweg en de Zandstuve. Zijn overgrootvader Klaas Klaassen kocht daar in 1861 een perceel, en daarmee is de interesse van Bertus verklaard.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

02/02/2018