In de steigers

In de steigers

De Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop gaat verbouwen. En wij niet alleen. Want ook onze medebewoners in het Middendorpshuis te Den Ham werken mee. Dat zijn Twenterand Tourist Info (TTI), bij velen beter bekend als de VVV, en de Stichting Expositiehuis Den Ham. Gezamenlijk bewonen wij het Middendorpshuis, en naast onze eigen ruimtes hebben we ook de beschikking over een gezamenlijke ruimte. Juist die ruimte is matig ingericht en oogt rommelig. Daarom hebben we in goed overleg besloten daar verbetering in te brengen.

In een eerder stadium kreeg de TTI al een nieuwe plek in het Middendorpshuis te Den Ham. Eerst rechtsaf bij de voordeur, nu linksaf. Een fraai winkeltje met heel veel informatie over al het moois in onze gemeente Twenterand, leuke en lekkere streekproducten, tips over uitstapjes, fiets- en wandeltochten, et cetera. Ontdek puur Twenterand, is het credo. Helaas beschikt de TTI over weinig opslagruimte, en dat wreekt zich, want de ruimte die de drie organisaties samen delen gaat nu vaak gebukt onder het gewicht van vele kilo’s informatiemateriaal van de TTI.

De Stichting Expositiehuis heeft weer een ander probleem, de vloer in hun eigen ruimte begon te verzwakken. Dat is jammer, want de bezoekers van de vaak zeer interessante exposities moeten daar veilig kunnen rondkijken. De gemeente Twenterand, eigenaar van het pand, nam zijn verantwoordelijkheid en besloot de houten vloer te vervangen door een (geïsoleerde) betonvloer. Een mooie gelegenheid voor het Expositiehuis de vloerbedekking te vervangen door een eigentijdse kleur. Het Expositiehuis mist echter vergaderruimte. Die zou gevonden kunnen worden in de gezamenlijke ruimte.

Wij, als Oudheidkundige Vereniging, hebben ons streekmuseum op de eerste verdieping. Maar bezoekers blijken die ruimte slecht te kunnen vinden. De weg naar boven is niet uitnodigend en leidt nu nog naar een donkere verdieping. En ook wij zoeken naar vergaderruimte en naar betere presentatiemogelijkheden.
We hebben ons nu kunnen vinden in een plan van aanpak dat door alle betrokkenen wordt omarmd. In het achterste deel van de gezamenlijke ruimte wordt een tussenwand met deur geplaatst, waarachter dan opslagruimte ontstaat. De overgebleven ruimte wordt voorzien van nieuw tapijt, passend bij de uitstraling van het gebouw. Bij de opgang van de trap en op de eerste verdieping worden bewegingsmelders geplaatst, die ervoor zorgen dat bezoekers niet zelf meer naar het lichtknopje hoeven te zoeken. En de route naar boven wordt veel nadrukkelijker dan nu gemarkeerd. Dat is fijn, want ons streekmuseum is beslist de moeite van het bezoeken waard.

De gezamenlijke ruimte zal worden voorzien van een flexibele vergaderopstelling en we zoeken nog naar mogelijkheden waarmee de drie organisaties zich ook met films of foto’s digitaal kunnen presenteren.
Alles gaat in goed overleg en met medewerking van de gemeente Twenterand. Aan het eind van dit jaar hopen we dat de meeste werkzaamheden zijn afgerond en dat we, als drie samenwerkende organisaties, beschikken over een gemoderniseerde accommodatie in het fraaie Middendorpshuis.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

31/01/2018