Een stille revolutie

Een stille revolutie

Op de ledenvergadering van onze Oudheidkundige Vereniging op dinsdagavond 11 april jl. was na de pauze historicus en consulent streekgeschiedenis Ewout van der Horst uitgenodigd om iets te vertellen over het nieuw verschenen boek ‘Boeren in Overijssel’. Voor het project ‘Boeren in Overijssel’ interviewde hij samen met Martin van der Linde zestig boeren en aanverwante beroepsgroepen uit Overijssel. Uit onze omgeving waren dat het echtpaar Jan en Jo Hoff, melkveehouders uit Westerhaar-Vriezenveensewijk, Dieks Horsman, varkenshouder uit Ommen, Henk en Teddy Koonstra, melkveehouders en loonwerkers uit Ommen, Derk te Rietstap, akkerbouwer uit Kloosterhaar, Derk Stokvis, varkenshandelaar uit Den Ham, en Jan Tepper, akkerbouwer uit Vroomshoop.

In dat boek wordt duidelijk dat de boerderij als gemengd familiebedrijf sinds 1950 langzaam transformeerde naar een gespecialiseerde onderneming. Binnen het tijdsbestek van een paar decennia kreeg het platteland een compleet ander aanzien. Rondom historische boerderijen schoten nieuwe bedrijfsgebouwen als paddenstoelen uit de grond. Snijmaïs en gras verdrongen het graan en de akkertjes met aardappels of suikerbieten. Van paard naar trekker, van handmelken en melkmachine naar robot en van gemengd familiebedrijf naar gespecialiseerde onderneming. De boeren blikken met een mengeling van weemoed en trots terug in de tijd.
Hun ervaringen zijn niet alleen vastgelegd in dit boek, maar ook via een website en een reizende expositie. Op de website www.vooruitboeren.nl zijn (fragmenten van) de interviews vastgelegd, samen met de verhalen en de foto’s.

De reizende belevenisexpositie ‘Een stille revolutie’ is een initiatief van het Historisch Centrum Overijssel, de IJsselacademie en museum TwentseWelle. De bezoekers gaan virtueel op bezoek bij de boeren en horen in de boerenkeuken hoe verschillende boeren hun verhaal vertellen. De expositie reist een jaar lang door de provincie. En van 10 november tot 10 december komt de tentoonstelling een maandlang naar het Middendorpshuis in Den Ham. Let wel op de openingstijden. Die zijn in de wintermaanden dinsdag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur, en zaterdagmorgen van 09.30 – 12.30 uur. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.
U kunt het boek Vooruitboeren. Overijssel 1950-2000 voor 19,95 euro aanschaffen bij de lokale boekhandel of via de webshop van uitgeverij www.wbooks.com uit Zwolle.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

02/02/2018