Heel Twenterand stickert

Heel Twenterand stickert

In heel Twenterand worden momenteel verwoed stickers gespaard. In Vroomshoop zijn bijvoorbeeld bij de plaatselijke Supercoop aan De Koele stickers te sparen met daarop de beeltenissen van alle voetbalhelden van Vroomshoops Boys en Sportlust.

De Jumbo-supermarkten in Twenterand doen hier beslist niet voor onder, en hebben een eigen actie opgezet, want daar zijn stickers te sparen met foto’s die de historie van onze Twenterandse dorpen weerspiegelen. In Vriezenveen heeft de Vereniging Oud-Vriezenveen een album samengesteld over de rijke geschiedenis van het Vjenne. In Vroomshoop heeft de Stichting Levend Vroomshoop zich van deze taak gekweten en een album tot stand gebracht met plaatjes en praatjes over Geerdijk en Vroomshoop. Daar is in grote lijnen de thema-indeling van de bestseller ‘Levend Vroomshoop’ uit 2010 gevolgd, met als resultaat een fraai stickeralbum, dat de geschiedenis van de beide kanaaldorpen beschrijft in beelden van vroeger én nu. Westerhaar zal later volgen, hebben we begrepen.

De Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop heeft zich in overleg met de Stichting Levend Vroomshoop gestort op de historie van Den Ham en haar buurtschappen. Daar is gekozen voor een indeling per buurtschap en daarbinnen per straat, en zo wordt het fraaie brinkdorp in historische beelden samengevat.  Op de voorkant van het album staat een mooie foto, genomen vanaf het dak van de CAV (de coöperatieve aan- en verkoopvereniging) die een lommerrijk Den Ham laat zien, met in de verte de markante toren van de dorpskerk. Op de achterkant van het album is een foto afgedrukt van de bekende muziektent midden op de karakteristieke Brink.

Om te zorgen dat niet Den Ham uit Groningen wordt bedoeld, is op de achterkant beschreven waar het Overijsselse dorp ligt: ’n Ham is een brinkdorp in de gemeente Twenterand, in de provincie Overijssel, op ongeveer 8 kilometer ten zuidoosten van Ommen en 18 kilometer ten zuidoosten van Almelo en telt 5915 inwoners (1 januari 2012). Het dorp zelf behoort tot de landstreek Salland, qua dialect en ook rechtshistorisch.

Medio november wordt de stickeractie beëindigd. Als u uw album dan nog niet vol heeft hoeft u niet te wanhopen, want er komen namelijk nog ruilbeurzen in elk der dorpen. U hoort tijdig van de Jumbo-winkeliers waar en wanneer die ruildagen worden gepland.

Het is in elk geval zo, dat de Oudheidkundige Vereniging met veel plezier heeft meegewerkt aan deze stickeractie.  Niet alleen goed voor de vereniging om zo ‘in beeld’ te blijven, maar vooral omdat we óók op deze manier de geschiedenis van onze dorpen zichtbaar en levend houden.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

02/02/2018