Koningsfeest op en rond de muziekkoepel

Koningsfeest op en rond de muziekkoepel

Op 3 mei 2000 stond in de Veenstreek een foto van een feestpoort ter ere van het 40 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. In het kwartaalblad van ‘onze’ vereniging zal ik hier nader op in gaan. De feestpoort stond voor Grotestraat 18, het huis van mijn grootouders. Nu heeft heel Nederland weer Koningsdag of Oranjefeest gevierd. Waarom Oranje? De kleur wordt geassocieerd met vreugde, zonneschijn. Oranje vertegenwoordigt enthousiasme, geluk. De kleur komt van Willem van Oranje; het zat in zijn naam maar hij droeg ook altijd deze kleur op zijn uniform. Ook onze driekleur bevatte vroeger eerst de kleuren Oranje, Wit en Blauw. Later is het oranje vervangen door rood. Vermoedelijk was de kleur oranje moeilijk te maken.

Sinds 2014 werd Koninginnedag een Koningsdag, gevierd op de geboortedag van Koning Willem Alexander: 27 april. De dag begint in Den Ham dan met een grootse aubade op de Brink, een typische Nederlandse traditie, waarbij de bevolking de Koning toezingt. De burgemeester staande op de muziektent, en andere hoogwaardigheidsbekleders, treedt dan als plaatselijke vertegenwoordiger van de Koning op. Het Wilhelmus wordt gezongen en het Twents Volkslied. Na de aubade brengt de Muziekvereniging Juliana een muzikaal huldebetoon gevolgd door een rondgang door het dorp.

Ook in Vroomshoop was in een ver verleden een muziekkoepel, voor het MCC. Ten gunste van de Irene-kerk werd deze in 1984 afgebroken met de belofte van het toenmalige gemeentebestuur dat een nieuw podium zou herrijzen elders in Vroomshoop. Levend Vroomshoop beijvert zich daarvoor en ziet graag zo’n koepel voor Het Punt! Het is er nog niet van gekomen maar het nieuwe gemeentebestuur zou deze belofte kunnen nakomen….

Gedurende de regeerperiode van Koningin Wilhelmina werd Koninginnedag tot 1948 gevierd op 31 augustus, haar verjaardag. Er zijn nog plaatsen, zoals in Gramsbergen, waar rond 31 augustus, de geboortedag van koningin Wilhelmina, ook nog een groots feest wordt gevierd met versierde en verlichte straten en vele activiteiten. Toen Koningin Juliana de troon besteeg werd het feest in 1949 verplaatst naar 30 april. Op die dag defileerden hele gezelschappen uit het gehele land langs het bordes van paleis Soestdijk waarop de gehele koninklijke familie met Koningin Juliana vooraan, opgesteld stond. Veel bloemen en veel cadeaus werden door vrijwilligers aangenomen en op de trappen van het bordes gelegd.

Koningin Beatrix koos er bij haar aantreden in 1980 voor om de feestdag niet te verplaatsen en deze te houden op de laatste dag van april. Zij vierde haar en koning Willem Alexander viert zijn verjaardag op een andere wijze door met de gehele koninklijke familie het land ‘in te trekken’.

Dat men niet alleen in vroeger tijden Oranjefeest kon vieren blijkt wel uit de versierde straten, die tegenwoordig ook op Koningsdag in verschillende plaatsen zijn te bewonderen. De één nog mooier dan de ander. Evenals in 1938 wordt er nu ook veel werk van gemaakt. Daaruit blijkt tevens dat de Nederlandse bevolking nog steeds warm loopt om een groots Oranjefeest te vieren!

Vaardigheden

Gepubliceerd op

03/08/2022