Kapje op – kapje af

Kapje op – kapje af

Onlangs reisde ik met de trein en bij het instappen was ik verplicht, net als iedereen, een mondkapje te dragen maar omdat wij niet gewend zijn om zo’n ‘ding‘ te dragen kreeg ik het bijkans Spaans benauwd. Daar komt nog bij dat ik brildragend ben waardoor meteen mijn bril besloeg. Dus wat doe ik: ik trek dat kapje iets naar beneden zodat ik via mijn neusgaten kan ademhalen en zo beter kan zien. Komt de conducteur langs die mij op vriendelijke maar gebiedende toon wijst op mijn dracht. Wat een gedoe denk ik. Toch wil ik ook niet besmet raken.

Toen ik op mijn bestemming aankwam was het eerste wat ik deed? Juist dat ‘ding’ af. En wat gebeurt er? Het kapje raakt in het ongerede. Zo, die kan ik dus niet meer gebruiken. Ik had het kunnen weten: op de verpakking staat duidelijk “Voor eenmalig gebruik.” Maar toen ik een restaurant in wilde, je wilt toch wat gebruiken na zo’n reis, moest ik weer zo’n mondmasker op maar waar krijg ik die zo snel? Gelukkig waren ze bij de ingang te koop a € 1,50 per stuk(!) terwijl de kapjes bij een bekend drogisterijketen in ons land verkrijgbaar zijn voor € 0,60 per stuk. “Dat heb ik weer!” dacht ik nog. Toch kapje maar gekocht en opgezet. Maar op deze wijze kan ik niet iets tot mij nemen dus…. weer dat ding af.

Dan was dat vroeger wel anders. In de Oudheid moesten mensen met een besmettelijke ziekte zich kenbaar maken door “Melaats, Melaats” te roepen of zwaaien met een vlag of stok. En in de Middeleeuwen werden mensen die aan de pest leden opgesloten in hun eigen huis om besmetting te voorkomen. Op een eiland in de buurt van Kreta zijn nog de resten te bewonderen van een heel dorp voor Melaatsen of Leprozen: Lepra eiland ‘Spinalonga’ (foto), waar tussen 1903 en 1957 (toen nog) iedereen met lepra naartoe werd verbannen. Je moet er toch niet aan denken als alle mensen met Covid-19 met een vlag moeten zwaaien of met een bel moeten luiden als ‘ze’ door de winkelstraten lopen of moeten roepen “Corona, Corona”. Of nog gekker verbannen worden uit je stad of dorp? (Ik wil wel naar een belastingvrij exotisch eiland.) Het geeft wel duidelijkheid – je houdt afstand – en de pandemie zou eerder onder controle zijn, verwacht ik.

Toch blijf ik hopen op het uitbannen van deze besmettelijke ziekte want ook de Pest, Ebola, de Spaanse griep, de Aziatische griep, de Vogelgriep, de Hongkonggriep, of de Mexicaanse of Varkensgriep hebben we onder controle gekregen. Blijf allen gezond!

Vaardigheden

Gepubliceerd op

21/10/2020