Hoera, wij zijn jarig!

Hoera, wij zijn jarig!

Op 13 mei 1971 vond de oprichting plaats van de Oudheidkundige Vereniging Den Ham – Vroomshoop, ten kantore van notaris W.L. Nolke. De oprichters, de heren P.C. Meijer en H. Konijnenberg, stelden zich ten doel om de geschiedkundige belangen van Den Ham en Vroomshoop te behartigen; de instandhouding, bewaring en waar nodig het herstel van monumenten en het in standhouden van het plaatselijk dialect aandacht te geven. Medeoprichters waren de heren J.E.G.J. Hartgers en H. Weessies en de eerste secretaris was mevrouw A. van der Zwaag-Ganzinga.
En nu is het feest: De vereniging viert haar 50e ‘verjaardag’! Vanzelfsprekend zijn we er trots op dat wij 50 jaar bestaan. Maar wel in het besef dat dit geheel aan onze trouwe leden te danken is! U hebt het door uw lidmaatschap mogelijk gemaakt dat de OKV bestaat en aandacht kan geven aan historische onderwerpen. Wij feliciteren in de eerste plaats dus u met dit jubileum!

In sommige (katholieke) landen of culturen viert men de verjaardag niet op de datum van geboorte maar op de naamdag van de heilige waarnaar men is vernoemd. Maar in geval van onze vereniging houden we liever maar de datum van ‘geboorte’ aan: 13 mei.
En bij de viering van een verjaardag hoort natuurlijk een uitnodiging aan leden en genodigden met een receptie en een traktatie. Maar de corona-pandemie belet ons nu even om uitvoerig aandacht aan dit jubileum te schenken. U hoort meer hierover als de RIVM-maatregelen worden versoepeld.

MIDDENDORPSHUIS
Nadat op 6 april 1945 de NSB’ers, de broers Kuiper, ‘uit het Middendorpshuis zijn gejaagd’, die daar tijdens de oorlog een bar exploiteerden, werd het gebouw in 1947 aangekocht door de gemeente Den Ham die het in gebruik nam als dependance van het witte gemeentehuis aan de Brink. In het Middendorpshuis bevond zich toen beneden de Raad- en Trouwzaal, ter linkerzijde Sociale zaken (met Dina de Groot en Arent Kip) en verder Gemeentewerken (Kremer) en Financiën, met boven aan de voorzijde het bureau van de gemeenteontvanger (Willem H. Flim). Toen het gemeentehuis aan de Brinkstraat in gebruik werd genomen vond vanaf 1971 de Oudheidkundige Vereniging onderdak in het Middendorpshuis. Dit monumentale gebouw leent zich uitermate voor het doel waar ‘onze’ vereniging voor staat.

Mocht u de vereniging iets cadeau willen doen dan kan dat door lid te worden á € 20 per jaar. Hiervoor krijgt u elk kwartaal het verenigingsblad vol met nieuwtjes en spannende verhalen van vroeger in Den Ham en Vroomshoop en omgeving, én u krijgt toegang tot ons archief in ‘De Krulsmid’. En als u uw e-mailadres dan ook nog even doorgeeft, ontvangt u tevens recente wetenswaardigheden in uw computer. Wilt u liever het kwartaalblad per post ontvangen dan kan dat ook, maar dan betaalt u € 26 per jaar. Mail uw naam dan even door aan secretariaat@okv-den-ham-vroomshoop.nl en wij zijn blij met uw cadeau!
Maar ook als je 50 bent, is er nog genoeg vreugde te beleven: het kan nooit kwaad om na te denken over de toekomst van de vereniging, ook al weet je dat er zeker allerlei dingen zullen gebeuren die die plannen kunnen doorkruisen.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

13/05/2021