Gemeentegids (1), 60 jaar terug in de tijd

Gemeentegids (1), 60 jaar terug in de tijd

In het archief ‘De Krulsmid’ van onze Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop ligt een aardig boekje van de toenmalige gemeente Den Ham: ‘Gids voor Den Ham en Vroomshoop’. Het betreft de 2e uitgave uit december 1962. Het is de verre voorloper van onze huidige gemeentegids Twenterand. Die uitgave uit 1962, bijna 60 jaar geleden dus, biedt een mooi inkijkje in het maatschappelijke, culturele, kerkelijke en ook het economische leven in die tijd. Want er staan de nodige advertenties in, waardoor de bedrijvigheid van toen mooi in beeld komt.

Het begint meteen al goed met een advertentie van Reisbureau Winkel uit Vriezenveen, dat zichzelf aanprijst met de slogan “Winkel’s materiaal, chauffeur, beiden zijn ze superieur!”. Met die slogan zou je nu geen prijs meer winnen, laat staan een busreis… Voor boekingen kon je trouwens in Vroomshoop terecht bij Sigarenmagazijn Schonewille aan de Hammerweg te Vroomshoop.
Er is wel concurrentie, want “Met reisbureau Meinderink naar buiten” is het devies van dit reisbureau uit Beerzerveld. Als agentschap fungeert S. Bakker aan de Voorstraat in Den Ham, en C. Sickman aan de Hammerstraat in Vroomshoop.

De ‘Electriciteitsmaatschappij IJsselcentrale’ wil ons graag een boiler verhuren, want “voor een paar dubbeltjes kunt u de hele dag over warm water beschikken”.
Bij de Coöperatieve Aan- en Verkoopvereniging ‘Ons Belang’, gevestigd aan Schoolstraat 14 in Vroomshoop, kun je terecht voor veevoeders, kunstmest, zaaigranen en pootaardappelen, maar ook voor touw- en houtwaren, motorbrandstoffen en smeerolie. Het gebouw is inmiddels van kleur verschoten en nu eigendom van Hein Heun Sloopwerken.

En de ‘Coöperatieve Aankoopvereniging Den Ham’, met vestigingen in Daarle en Marle, afficheert zich als een “geheel automatische mengvoederfabriek” voor de voeding van biggen, mestvarkens, pluimvee en rundvee. En, zo wordt gesteld: “Alle overtollige winsten worden jaarlijks aan de leden uitgekeerd. Over de laatste zes jaar was dat bijna ƒ 600.000”. Hou zou het nu zijn met de ‘overtollige winsten’?

Zowel de Boerenleenbank uit Den Ham (telefoonnummer 216) als uit Vroomshoop (Oranjestraat 14) willen ons graag als klant. De bank in Den Ham wil ons vooral voorschotten en hypotheken verkopen, terwijl de bank in Vroomshoop ons lekker maakt met vakanties in Milaan, Parijs, Nice, Luik of Londen, waarbij je dan natuurlijk wel het buitenlands geld en de reisverzekering bij hen moet halen. In een tweede advertentie mikken ze in Vroomshoop op de jeugd: “sparen is de basis voor een jong gezin”.

De Coöperatieve Zuivelfabriek ‘De Eensgezindheid’ te Den Ham “brengt gezondheid”, is de leus. Want ze zijn de leverancier van bijvoorbeeld roomboter, kaas, gepasteuriseerde en roomkarnemelk, bottelmelk, karnemelkse pap, havermoutpap, rijstpap, yoghurt, vanillevla en chocomelk. Maar ook slagroom, goudband koffiemelk, rivella en babyvoeding Friesche Vlag kan daar worden gekocht.
En ‘De Groots’ Houtbouw’ (“voor alle houten gebouwen”) en Houthandel J.J. de Groot & Co (“voor uw hout, board en triplex”) adverteren samen én apart op één pagina. De Nederlandse Heidemaatschappij (met als motto “van oud naar nieuw”) en de Grontmij (“in dienst der gemeente”) werken graag mee aan de verbetering van de infrastructuur, blijkt uit hun advertenties.`

En dan eindig ik met een slogan, die nu niet meer door de selectie van de reclamebureaus zou komen: “Volgende keer méér, over het leven van weleer!”

Vaardigheden

Gepubliceerd op

20/06/2019