Gemeentegids (3)

Gemeentegids (3)

Eerst even het volgende: Op woensdag 14 augustus kunt u onze bestuursleden aantreffen in een kraam nabij het Middendorpshuis, tijdens de Hammer Brinkdag. Zij verkopen dan onder andere onze nieuwe boeken ‘Hammer Huizen en mensen’ van Dick de Ruiter en de herdruk ‘Ontsloten Verleden’ van de voormalige gemeentesecretaris H. Konijnenberg. En als u zich dan aanmeldt als lid van onze vereniging krijgt u bovendien ‘De canon van Den Ham en Vroomshoop’ cadeau. Als lid ontvangt u dan archief.

En dan ga ik u nu nog één keer lastigvallen met de ‘Gids voor Den Ham en Vroomshoop’, uit december 1962, de verre voorloper van onze huidige gemeentegids Twenterand. Hoe stond het ervoor met het verenigingsleven, zo’n 60 jaar geleden?

Om te beginnen valt het op dat er toen nogal wat agrarische verenigingen waren. Ik zie bijvoorbeeld onder Den Ham de ‘Coöperatieve Inkuiling Hardeland’ staan. Die zal inmiddels, net als de ‘Ontspanningsvereniging Chronpjo’ en de ‘Chr. Emigratiecentrale’, wel ter ziele zijn. Bij Vroomshoop worden onder andere de ‘R.K. Boeren- en Tuindersbond’ genoemd, en de ‘R.K. Landarbeidersvakbond St. Deus dedit’ (God gaf) genoemd. Ook die zullen deze 60 jaar wel niet overleefd hebben.

In de categorie ‘Diverse verenigingen’ een paar opvallende zaken. Er blijkt 60 jaar geleden in Vroomshoop de ‘R.K. vereniging tot bescherming van meisjes’ te hebben bestaan. Ook wordt de vereniging ‘Herwonnen Levenskracht’ genoemd, en een vereniging met de bijzondere naam ‘Credo Pugno-club’. Misschien weet iemand nog wat die Pugno-club was?

Onder Den Ham wordt de ‘Bond van Staatspensionering’ en de ‘Commissie Autotocht Ouden van Dagen vermeld’. Die laatste bestaat – weliswaar onder een andere naam – nog steeds.
Achter in de gemeentegids staat de dienstregeling van de busmaatschappij T.E.T. vermeld (de eerste bus vertrekt om 6.30 uur bij café Harwig om 6.30 uur en rijdt in een half uur via Daarle naar station Almelo). Daar staan ook de jaloersmakende tarieven van de PTT. Een brief versturen kostte (in het gulden-tijdperk) 12 cent, een briefkaart 8 cent. Een telefoongesprek over een afstand tot 10 km kostte per minuut 4 cent.

We eindigen met een aantal opvallende advertentieteksten in de gemeentegids:
• Schoenhandel J. Pas: altijd op de nieuwste leest geschoeid
• Het is de kwaliteit waar het om gaat, daarom naar Kremer aan de Julianastraat
• Voor uw bruiloften groot en klein moet u bij café-restaurant Harwig zijn
• De Co-op Oost verdient niet aan u, maar zij dient u
• Wenst u droge rokerij, koop dan uw sigaren en tabak waar steeds de kachel brandt: sigarenmagazijn Leusink
• Kopen bij de Spar is Sparen bij de koop
• Ten Cate nylons, In het oog lopend beter (Vaartjes’ textiel)
• Wie goed kijkt, kiest Végé (zelfbediening Postma)

Maar de winnaar is wat mij betreft ongetwijfeld die van café De Vriendschap: “Haal an den Geerdiek oen druppien, dan kriej toe un slukkien”.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

16/08/2019