Van 16 juli tot en met 22 augustus houdt de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop in Het Middendorpshuis in Den Ham een fototentoonstelling over Kookhuisjes of ‘Kokhuusies’. De foto’s zijn in deze periode elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag te bezichtigen van 14.00 uur tot 16.00 uur. Vrijwilligers zijn aanwezig om u wegwijs te maken en uitleg te geven over de foto’s. Het Middendorpshuis is coronaproef gemaakt en de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd.
Een kookhuisje, ook wel stookhut of stookhok genoemd, is een klein huisje met een stookplaats bij een boerderij waarin vroeger broden en koeken werden gebakken in een bakoven. En natuurlijk werd een ‘kokhuusie’ ook vaak gebruikt om de was te doen op de grote potkachel.
‘Kokhuussies’ of ‘bakhuusies’ werden op verschillende manieren gebouwd. Soms ligt de bakoven in zijn geheel binnen het huisje maar het kwam ook voor dat de oven erbuiten stond terwijl de ingang ervan in het ‘kokhuussie’ was. Tegenwoordig staat in het oosten van ons land nog een enkel bakhuis bij een boerderij die nu veelal dienen voor opslag van goederen. Dit heeft de bakhuisjes tot bezienswaardigheid gemaakt. Een bezoek waard aan deze tentoonstelling!
In het Middendorpshuis ligt een aangepaste ‘Kokhuusies-fietsroute’ voor u klaar. Voor andere routes verwijzen we naar www.visittwenterand.nl/routes1