Den Ham viert dit jaar een feestje vanwege het 200-jarig bestaan. Eigenlijk werd Den Ham al in 1811 een zelfstandige gemeente. Toen werd namelijk het ‘Schoutambt Ommen en den Ham’ opgesplitst en ontstonden de gemeenten Ommen en Den Ham. Blijkbaar was er toch nog de nodige onduidelijkheid, want op 1 juli 1818 kwam er weer een verandering. Er werden gecombineerde schoutambten gevormd, waaronder Ommen-Den Ham. Dit was een soort personele unie; twee aan elkaar grenzende gemeenten kregen dezelfde schout (burgemeester), maar waren verder geheel zelfstandig. Bij Koninklijk Besluit werden in 1818 de schout en de raadsleden benoemd. En met de installatie van deze gemeenteraadsleden begint in het archief van Den Ham de serie notulen van de raadsvergaderingen, die sindsdien werden gehouden. Schout werd Mr. J.A. Chevallerau met ingang van 25 juni 1818. Raadsleden waren G. Bartels, H.J. Hartgers, G. van der Linde, A. Middendorp, J. Reimink en E. Wieten. En zo was in 1818 dan eindelijk de gemeente Den Ham definitief geboren.
En dan gaat het niet alleen om het dórp Den Ham maar om de geméénte Den Ham. Want het grondgebied oostelijk van het dorp Den Ham, waar omstreeks 1855 Vroomshoop en Geerdijk ontstonden, hoorde er immers ook bij.
Onze Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop draagt aan het feestje bij met een tentoonstelling in de achterzaal van het Middendoprshuis. Dat staat vlakbij de brink, aan de Grotestraat 4 waar ook Twenterand Toerist Info en het Expositiehuis is te vinden. Kom maar eens kijken. Bovendien kun je via de trap (met traplift) naar de bovenverdieping waar het streekmuseum van onze vereniging is gevestigd.