Stationsbord Geerdijk nu in streekmuseum

ProRail-directeur Jan Mulder heeft het perronbord ‘Geerdijk’ op 28 september 2016 overhandigd aan Ben Engberts, wethouder van de gemeente Twenterand, en Klaas Dragt, bestuurslid van de plaatselijke Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop. Het station is daarmee definitief geschiedenis. Op 1 oktober bestond de spoorlijn tussen Almelo en Mariënberg 110 jaar. Eerder dit jaar, op 30 april sloot het station en heeft daardoor het 110-jarig bestaan nét niet gehaald. Slechts een paaltje met de tekst ‘hier rust Station Geerdijk’, dat geplaatst werd door carnavalsvereniging De Smoezen uit Vroomshoop, herinnert aan haar bestaan.

De overhandiging vond plaats in het streekmuseum van de Oudheidkundige Vereniging te Den Ham. Bestuurslid Klaas Dragt bracht de gevoelens van veel Geerdijkers naar voren, die het betreuren dat ‘hun’ station vanwege twee minuten tijdswinst moest worden opgeheven. Maar de overhandiging aan de Oudheidkundige Vereniging onderschreef hij volledig, omdat de vereniging als enige borg staat voor het bewaren en behoeden van het historisch erfgoed van de voormalige gemeente Den Ham.

ProRail directeur Jan Mulder betoogde dat als gevolg van de sluiting nu een snellere verbinding tussen Almelo, Twenterand en Hardenberg tot stand gebracht kon worden, immers passagiers in de trein uit Almelo kunnen nu zonder overstappen in Mariënberg doorreizen naar Hardenberg. Geerdijk was het op een na minst gebruikte station van Nederland. Door het station op te heffen werd rechtstreeks treinverkeer tussen Almelo en Hardenberg mogelijk en werd de reistijd tussen deze twee steden bekort. Voor de meeste reizigers een flinke vooruitgang in reistijd en comfort. Geerdijkers kunnen nu gebruikmaken van de stations in de omliggende plaatsen: Vroomshoop, Mariënberg of Ommen.

Ook wethouder Engberts benadrukte dat tegenover het verlies van het station Geerdijk een betere verbinding naar en van Hardenberg stond.

Op www.youtube.com/watch?v=zsiEluyOZyA is een filmpje van de overdracht te bekijken.