Vol verwachting klopt ons hart

Vol verwachting klopt ons hart

De Oudheidkundige Vereniging heeft twee boeken in de maak. Dat is een herdruk van het boek ‘Ontsloten Verleden’ én dat is het boek ‘Hammer huizen’ met informatie over alle huizen en families in het dorp Den Ham. Sinterklaas halen we helaas niet. Dus voor die gelegenheid moet u maar een ander cadeau kopen. Bijvoorbeeld het boek van Thea Kroese ‘koken met geschiedenis’ dat ze schreef als spin-off van de theatervoorstelling De Winterkraaien. Het is te koop bij de Bruna in Vroomshoop, de Readshop in Den Ham en bij www.uitgeverijkordaat.nl

ONTSLOTEN VERLEDEN
Maar nu terug naar onze ‘eigen’ boeken… Het boek ‘Ontsloten Verleden’ is in 1970 geschreven door wijlen de oud-gemeentesecretaris H. Konijnenberg. Het behandelt uitgebreid de ontstaansgeschiedenis van Den Ham en zijn verdere ontwikkeling, en is als zodanig een belangrijk naslagwerk voor iedereen die daarna over (de gemeente) Den Ham heeft geschreven.

Het boek is allang uitverkocht en mocht het nog ergens in een boekenkast staan, dan is er een gerede kans dat het bijna van ellende uit elkaar valt. Tijd voor een herdruk dus! Het manuscript is klaar. Nu hopen we dat het binnenkort naar de drukker kan. Misschien lukt het voor de kerstdagen het nieuwe boek klaar te hebben, dat zou mooi zijn. Want als Sinterklaas het dan niet redt, dan moet de kerstman dit boek maar meenemen in zijn arrenslee. De prijs ervan is nog niet bekend, maar belangstellenden kunnen zich wel alvast melden bij ons secretariaat.

HAMMER HUIZEN EN MENSEN
Dan het tweede boek, met als (werk)titel ‘Hammer huizen en mensen’ en van de hand van Dick de Ruiter. Dick, ook bekend als de initiatiefnemer van het prachtige Historisch Schouwspel dat zaterdag 8 december weer te ervaren is op en rondom de Brink, en waar zo’n 200 Hammenaren een paar eeuwen terug in de tijd gaan.

Al eerder verscheen een serie boeken over de buur(t)schappen Meer en Noordmeer, Magele en Linde. Dankzij Dick de Ruiter komt nu het vierde boek eraan over het dorp Den Ham. Een waar levenswerk, want al in 1990 begon Dick aan dit lijvige boek. Aanleiding was zijn nieuwsgierigheid naar de huisnamen in het dorp Den Ham. Hij heeft ook de bewoners van de nieuwbouwwijken op dit immense project betrokken. Hoe is bijvoorbeeld de naam van hun straat ontstaan en wat was er vroeger te zien was waar nu hun huis staat. Het boek bestaat uit twee delen. Deel I beschrijft het dorp, de straten, rotten en de oudste panden. Deel II bestaat uit een uitgebreide kroniek van de meeste huizen van voor 1970.

Het wordt een dikke pil, misschien wel 500 pagina’s, maar dan weet je ook alles wat er maar over de Hammer huizen te vertellen is. Onze oudheidkundige vereniging is van plan veel exemplaren te bestellen en zal proberen een zo laag mogelijke prijs te bewerkstelligen. Ook voor dit boek geldt: meld je bij ons secretariaat en wie weet heeft u dan begin 2019 een mooi welkomstgeschenk in het nieuwe jaar in handen! Dus mail naar secretariaat@okv-den-ham-vroomshoop.nl of bel 0546-644498.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

06/12/2018