Op excursie

Op excursie

De vrijwilligers van de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop zetten zich op allerlei manieren in voor onze vereniging. Dat kan zijn als lid van een commissie, als bladenbezorger, als redacteur van ons kwartaalblad, als bestuurslid, als rondleider, als stukjesschrijver, als timmerman, als cateraar, als tentoonstellingsinrichter, als… en ga zo maar door. Zoals in veel verenigingen zou zonder het figuurlijke of letterlijke metselwerk van deze mensen de vereniging in elkaar storten, het cement van ons maatschappelijke systeem verbrokkelen. Een consequentie die de gemeenteraad zich mag en moet realiseren als de beoogde bezuinigingen in de culturele sector worden besproken.

Gelukkig speelden medio mei deze bespiegelingen niet door het hoofd van een grote groep vrijwilligers, want de vrijwilligersexcursie stond op het programma. Veel van onze vrijwilligers zijn woonachtig in Den Ham, een reden voor het bestuur deze keer een middag te organiseren in en rondom het nabuurdorp Vroomshoop om zo de onderlinge band te versterken en kennis te kunnen nemen van elkaars bijzondere kenmerken.

Eerst toog het gezelschap richting het Zwolsekanaal, om het monument Sluis V te bezichtigen. John de Vries van de stichting Levend Vroomshoop vertelde enthousiast over het de totstandkoming van de kanalen van Zwolle naar Almelo en van Vroomshoop naar De Haandrik in het midden van de 20e eeuw. Het graven van deze kanalen en de realisering van Sluis V in het Zwolsekanaal heeft ongetwijfeld bijgedragen tot het ontstaan en de ontwikkeling van Vroomshoop, en daarom kan deze plek wel worden gekarakteriseerd als de oorsprong van Vroomshoop. Het monument stelt de sluis van weleer voor, met daarin de contouren van een platbodem.
Aansluitend werd nog een kijkje genomen bij het waterverdeelpunt een paar honderd meter verderop, waar het water uit Twente, uit de kanalen en uit de deels ondergrondse Linderbeek worden herverdeeld en afgevoerd richting Regge en daarna de Vecht.

Het tweede deel van de middag werd doorgebracht bij de Kalkwijck Distillers aan de Tonnendijk in Vroomshoop, gevestigd in een van die typische Groninger boerderijen, waarvan er nog een aantal langs en in de omgeving van deze straat staan. Lisane Benus, eigenares van de destilleerderij, ontving ons met koffie en koek, waarna ze ons met een inleidend praatje en een rondleiding deelgenoot maakte van haar missie, haar enorme kennis en kunde, en bovenal van de fantastische producten die het bedrijf voortbrengt. Dat bleek wel uit het feit dat de proeverij aan het eind van deze middag de tongen flink losmaakte en dat velen met een flesje uit de winkel weer huiswaarts keerden.

Zonder vrijwilligers gaat het niet. Dat blijkt ook uit de wijze waarop de sio-tentoonstelling kon worden gerealiseerd, in eendrachtige samenwerking tussen onze oudheidkundige vereniging en de stichting Levend Vroomshoop. Op donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei nog te bewonderen in het stationsgebouw te Vroomshoop, daarna vanaf 1 juni drie weken lang in het Middendorpshuis in Den Ham. Van harte aanbevolen.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

01/02/2018