Meer dan huisarts alleen…

Meer dan huisarts alleen…

Huisartsen zijn in een dorpsgemeenschap vaak belangrijke en opvallende persoonlijkheden. Veel mensen komen met hun zorgen en ziektes bij hem of haar op het spreekuur, en in tijden van vreugde zoals bij geboortes is de huisarts is een graag geziene gast. De namen van huisartsen blijven lang in onze herinnering, evenals hun (eigen)aardigheden. Vaak waren huisartsen meer dan alleen dokter en vertrouwenspersoon, ook bij andere aspecten van het dorpsleven waren ze nogal eens actief betrokken. Het is dan ook niet vreemd als we, bladerend door een recent kwartaalblad van de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop, verhalen lezen over twee huisartsen. Jan Labrijn gaat in op de verdiensten van dokter Oskam uit Vroomshoop in de Tweede Wereldoorlog, en Jan van der Kolk beschrijft het leven van dokter Van Brakel uit Den Ham. In deze column vooral aandacht voor dokter Van Brakel, de volgende keer komt dokter Oskam aan bod.

Geneesheer-directeur P.J. van Brakel werd in 1874 geboren in Zaltbommel en is in 1934 begraven in een imposant familiegraf op de oude begraafplaats aan de Molenstraat in Den Ham. Hij bleek van grote betekenis voor Den Ham en omgeving. Van Brakel begon zijn praktijk in een hotel, namelijk hotel Bettman aan de Brinkstraat. Bij zijn huwelijk betrok hij een nieuwe dokterswoning in chaletstijl aan de Smitstraat. Timmerman Kremer bouwde de woning met praktijkruimte.

Zijn verzorgingsgebied omvatte behalve Den Ham ook Egede, Marle en het toen nog heel jonge Vroomshoop. Als hij bij patiënten buiten Den Ham op bezoek moest, ging hij op de fiets of met een rijtuig met op de bok koetsier Remmink. De weg naar Vroomshoop was toen nog een zeer slechte zandweg. Jan van der Kolk beschrijft een situatie waarbij een waarnemer van dokter Van Brakel, dokter Lammerts van Buren, met zijn doktersauto onder de trein belandt bij een onbewaakte overgang in Vroomshoop. De aanrijding loopt relatief goed af, onder meer omdat dokter Oskam uit Vroomshoop eerste hulp verleent.

Dokter van Brakel blijkt een ondernemend type te zijn, want samen met anderen richtte hij in 1910 het Turfstrooiselfabriek Trio aan de Vriezenveense Wijk op. En niet veel later kwam het in Den Ham tot de oprichting van de Coöp. Stoomzuivelfabriek ‘De Eensgezindheid’ en ook daarbij was Van Brakel betrokken. In 1930 volgde mede dankzij de ondernemende dokter de oprichting van een Boerenleenbank en een Aankoopvereniging.

Dokter van Brakel was ook politiek actief, namelijk voor de Liberale Staatspartij en dat zal, gezien zijn achtergrond en kwaliteiten, niemand verbazen.
In 1928 vierde hij zijn 25-jarig jubileum en in 1934 overleed hij op 60-jarige leeftijd. Zijn praktijk wordt overgenomen door dokter Hein Kohly.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

31/01/2018