Het verleden opnieuw ontsloten

Het verleden opnieuw ontsloten

Toen ik acht jaar geleden bestuurslid werd van de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop speelde al de vraag of het mogelijk was een herdruk uit te geven van het boek ‘Ontsloten verleden’, geschreven door de toenmalige gemeentesecretaris Hendrik Konijnenberg, die de gemeente Den Ham in die functie diende van 1 augustus 1956 tot 1 mei 1985.

Het boek verscheen in 1979, en al snel werd het beschouwd als hét standaardwerk over de (oudere) geschiedenis van de gemeente Den Ham. Konijnenberg schreef al vanaf 1958 vrij regelmatig artikelen in een van de regionale weekbladen, waarbij vaak de geschiedenis van de voormalige gemeente Den Ham aan bod kwam. Omdat tot zijn teleurstelling een samenvattende geschiedenis in boekvorm over de gemeente ontbrak, vatte hijzelf de koe maar bij de horens, wat resulteerde in het boek ‘Ontsloten verleden’.

Vele jaren later was de voorraad boeken natuurlijk allang op, en bovendien vielen de paar exemplaren die er nog waren, van ellende uit elkaar. Mensen die het boek graag in hun bezit wilden hebben moesten teleurgesteld worden. Tijd voor een herdruk dus. Vijf jaar geleden werden de plannen daartoe een tikkeltje concreter. De ‘werkgroep geschiedschrijving’ van onze vereniging ging aan de slag, de foto’s uit de eerste druk werden waar mogelijk weer opgezocht in ons archief ‘De Krulsmid’, en ook op taalkundig gebied werd het boek onder de loep genomen. De spelling is immers nogal veranderd de afgelopen 40 jaar. Dus die werd aangepast, maar voor het overige bleef de oorspronkelijke tekst volledig intact.

Daarna trad een langdurige periode in waarin de plannen tot herdruk wel af en toe opborrelden maar niet tot actie leidden. Er moest natuurlijk ook financieel dekking gevonden voor zo’n herdruk.
Vorig jaar begon oud-voorzitter Freek Miskotte weer aan de kar te trekken. Hij trok langs vele sponsoren, en met succes, want met hun hulp bleek het mogelijk eindelijk de stap te zetten naar de langverwachte herdruk.

Ontwerper John Mulder van Buro Kordaat te Vroomshoop, die al meer mooie dingen voor de vereniging maakte, werd in de arm genomen. Dat resulteerde in een plan waarbij het boek een ander formaat kreeg (A4), en bovendien voorzien werd van veel extra foto’s. Een paar dagen geleden was het ontwerp klaar en kon het geheel naar de drukker. De verwachting is dat over enkele weken van de persen rolt. Na een lange draagtijd is het boek dan eindelijk (opnieuw) geboren!

De verkoopprijs bedraagt slechts € 15,00. In de week van 19 t/m 22 februari zit een aantal bestuursleden in het Middendorpshuis in Den Ham, tijdens de openingstijden van TTI (Twenterand Tourist Info), namelijk op dinsdag, woensdag en vrijdag, telkens van 13.30 – 16.00 uur. Belangstellenden kunnen daar het boek verwerven.
In Vroomshoop kunnen de liefhebbers vanaf 19 februari terecht bij Ineke Ningbers (Nieuwstraat 60) of Klaas Dragt (Boshoek 27). U kunt zich ook alvast per mail melden: secretariaat@okv-den-ham-vroomshoop.nl.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

29/01/2019