Op dinsdagavond 25 oktober organiseert de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop in het Middendorpshuis te Den Ham een lezing over V2-raketten, die door de Duitsers werden gebruikt aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. De heer Henk Koopman zal de lezing, die om 20.00 uur begint, verzorgen. De toegang is gratis.

De V2, een afkorting van Vergeltungswaffe 2, was de eerste onbemande geleide ballistische raket. De door de nazi’s gefabriceerde raket was de opvolger van de V1 (een geleid vliegtuig). De ontwerper was Wernher von Braun, die na de oorlog de rakettechnologie naar de VS bracht. De raket werd voor het eerst ingezet op 8 september 1944: vanuit Wassenaar werd Londen bestookt. Tot en met maart 1945 werden meer dan 3000 raketten afgevuurd. Een V2 bereikte een maximale hoogte van ongeveer 90 km en had een bereik van circa 350 km. De laatste versies overbrugden 450 km. De raket werd verticaal gelanceerd. De lanceerinstallaties waren mobiel en eenvoudig te verplaatsen. De geallieerden konden dan ook slechts met grote moeite afweermethoden ontwikkelen tegen de V2, die overigens vrij onnauwkeurig was.

De raketten werden in werkplaatsen in gevangenkampen in elkaar gezet. Dat gebeurde o.a. in onze omgeving, namelijk in Archem (gemeente Ommen).

Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, namen de Sovjets en Amerikanen vele raketgeleerden uit Duitsland mee. Ook brachten ze grote hoeveelheden V2’s over. Voor de Sovjets en de Amerikanen was dat het begin van de ruimtevaart. Op basis van de ontwerpen voor de V2 ontwierp Wernher von Braun voor de Amerikanen onder meer de Jupiter-C-draagraket, die de eerste Amerikaanse satelliet Explorer 1 in een baan om de aarde bracht. Ook de Russische Scud-raketten zijn op de V2 gebaseerd.