De Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop hield op 12 april haar jaarvergadering in Partycentrum De Zandstuve te Den Ham. Voorzitter Klaas Palstra heet zo’n 80 leden welkom en stelt alle vrijwilligers voor aan de aanwezigen. Er zijn naast het bestuur diverse werkgroepen actief, o.a. Archief-digitaliseren, Geschiedschrijving, Redactie Kwartaalblad. Met name voor de redactie worden vrijwilligers gezocht. Met deze vrijwilligers is het bestuur op excursie geweest bij Collectie Overijssel, het voormalige HCO. Afgelopen herfst is er een begin gemaakt met het opruimen en inventariseren van het archief. Voor sommige stukken uit het archief is een herbestemming gevonden.

Webbeheerder Klaas Dragt krijgt versterking van Job Jansen uit Den Ham. Samen met John Mulder van Buro Kordaat gaan zij de website verzorgen van de vereniging. Voor de Erfgoededucatie hebben zich Ineke Kuiper en Gerlo Teunis gemeld. Zij hebben inmiddels contact gelegd met de scholen in Den Ham en met Levend Vroomshoop over dit project.

Ook wordt nagedacht over de herinrichting van het Middendorpshuis, voornamelijk de benedenruimte. Buro Kordaat heeft een PowerPoint presentatie gemaakt en Paul Ranke laat zien hoe de nieuwe inrichting van het Middendorpshuis eruit zou kunnen zien. Ook is er een begroting gemaakt van de kosten voor het opknappen en wijzigen. Momenteel staat dit echter op een laag pitje. De gemeente is namelijk bezig is met een vastgoedstudie van al haar panden en aansluitend hierop gaat de gemeente beslissen wat ze in de toekomst gaan doen met de panden, waaronder het Middendorpshuis. Samen met de groep van de Kruidentuin, Expositiehuis en “Den Ham doet” wordt overlegd hoe “meer reuring” in het Middendorpshuis kan worden verkregen door bijv. het geven van lezingen en huisconcerten, en het uitnodigen van scholen.

Jaarverslag en financieel verslag worden goedgekeurd, maar om de stijgende kosten te kunnen compenseren wordt de contributie verhoogd nar € 22,- per jaar. Bestuurslid Nico Flim treedt af en ook voorzitter Klaas Palstra is voornemens over één jaar af te treden. Dan stoppen nog meer bestuursleden. Er worden dus dringend nieuwe bestuursleden gezocht.

Na de pauze geeft Wim Grootenhuis een lezing over zijn boek over Kamp Erika & Kamp Erica. D.m.v. een PowerPoint presentatie vertelt hij over de inhoud van het boek. Rond 10 uur sluit de voorzitter de jaarvergadering, waarna er nog een drankje en een hapje is voor alle aanwezigen.