11 – Separatiepunt

Ruim 150 jaar geleden besloot de Provincie Overijssel dat er kanalen moesten komen om de Twentse (textiel)industrie te ontsluiten. Die had te lijden onder Engelse concurrentie.

De Overijsselse Kanaalmaatschappij (OKM) kreeg opdracht kanalen te graven. Een kanaal van Deventer naar Lemelerveld (Het Punt van Samenkomst), een kanaal van Zwolle via Lemelerveld en het hier gelegen gehucht De Punt naar Almelo. En daarna nog een kanaal vanaf dit Separatiepunt (waar de kanalen zich scheiden) naar De Haandrik bij Coevorden. De heren Staring en Stieltjes werden aangesteld om de kanaaltrajecten uit te zetten.

Eind 1852 werd met het uitgraven van het kanaal gestart. Er moesten in het gedeelte vanaf Hancate twee sluizen (Sluis IV bij de Regge en Sluis V bij het huidige Vroomshoop) worden gebouwd. Bij Vriezenveen werd Sluis VI aangelegd. In het voorjaar van 1855 was het kanaal handmatig gegraven en liet men het kanaal vollopen met water.
In 1853 en 1854 werd het kanaal gegraven tussen dit Punt van Separatie en De Haandrik. Nadat ook de stuw bij De Haandrik was aangelegd, kon het kanaal vanaf 1856 worden bevaren.

De kanalen kregen later vooral de functie van afvoerkanaal van de turf uit de veengebieden in Noordoost Overijssel. De ontginning daarvan gaf veel werkgelegenheid. De komst van de vele arbeiders leidde tot de bouw van nieuwe nederzettingen. En zo ontstond o.a. het kanaaldorp Vroomshoop, dat in 2009 zijn 150-jarig bestaan vierde.

Tebberman
Op de plek waar nu appartementencomplex De Puntkolk staat, was van 1892 tot 1980 hotel-café Tebberman gevestigd. Het hotelgedeelte kwam boven het café en heel karakteristiek was het balkon over de volle breedte. De gasten hadden een weidse blik over het Separatiepunt en omgeving.

In 1958 verrees aan de westkant van de zaak een nieuwe zaal. Dat was de opmaat voor een bonte rij van vergaderaars en feestgangers en werd het een trefpunt van maatschappelijk Vroomshoop.

In 1980 verloor Tebberman z’n hotelfunctie, maar het café en de zalen bleven in trek. Toch ging een paar jaar Tebberman tegen de vlakte en verrees De Puntkolk, met bedrijven op de begane grond en appartementen op de verdiepingen. De bewoners daarvan hebben net als de hotelgasten vroeger een prachtig uitzicht over het water met zijn kleine jachthaven.

Grote Puntbrug
De Grote Puntbrug (let ook op het brugwachtershuisje: ‘de visser’) zorgt er samen met zijn broertje De Kleine Puntbrug voor, dat verschillende wijken van Vroomshoop met elkaar verbonden blijven.

 

 

 

Vierzonenhuis
Links aan de overkant staat het herbouwde Vierzonenhuis. Het werd in 1857 gebouwd door de Almelose vervener Godfried Salomonson. Het werd genoemd naar zijn vier zonen Bernhard, Henri, Mourise en Lodewijk.

Het Vierzonenhuis raakte later in verval en rond 2000 dreigde zelfs sloop. Aannemer en eigenaar Karsten besloot tot een drastische renovatie. Bij de wederopbouw is gebruik gemaakt van originele stenen, waaruit ook de zo bekende gevel is opgetrokken. De karakteristieke T-vorm is een kruisvorm geworden. De eerdere dakpannen werden vervangen door riet.