10 – Molen en postkantoor

Molen
De molen van Keddeman was een begrip in Vroomshoop. Deze molen, die helaas niet meer bestaat, stond van ca. 1885 tot 1922 aan de Hoofdstraat in Vroomshoop ter hoogte van het oude postkantoor en deed daar dienst als korenmolen. Daarvóór deed de molen dienst in Den Ham. Hoe zit dat?

Ensing
Om die vraag te kunnen beantwoorden, gaan we eerst naar de Koele van Ensing. De ‘koele’ (kuil) ontstond toen hier omstreeks 1905 zand werd afgegraven voor de aanleg van de spoorlijn, en is genoemd naar Lubbe Ensing. Hij was o.a. eigenaar van een stuk grond, begrensd door de Vlierdijk (nu Julianastraat), de spoorlijn, de Hammerstraat en de bebouwing aan de kanaalkant. Dit stuk wilde grond werd in de volksmond ‘De koele van Ensing’ genoemd. Nu is daar een parkeerplaats aangelegd en de aangrenzende straat heet nu De Koele.

In 1885 kocht hij voor ƒ 4000,- een molen (een beltmolen) in Den Ham. Deze molen verkocht Lubbe Ensing later aan de familie Keddeman, die de molen als korenmolen ging gebruiken. De laatste eigenaar van de molen was de Landbouwcoöperatie Ons Belang. De molen draaide haar rondjes tot 1922 en werd eind jaren ’30 afgebroken.

Keddeman
Willem Keddeman was twintig jaar lang mulder oftewel molenaar langs het ‘Overijsselsch kanaal’. Er werd van alles gemalen, zelfs maïs van een schipper, die daarvoor uit Rotterdam kwam. De opkomst van de coöperatie Ons Belang, die later VTL heette, luidde het onherroepelijk einde van de molen van Keddeman, voorheen Ensing in. Ook in Den Ham en Geerdijk verdween de molen uit het straatbeeld.

Postkantoor
Eenzelfde lot was het postkantoor beschoren. Het karakteristieke, puntige gebouw werd tot verdriet van velen in 2009 gesloopt. De PTT, het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, werd in de jaren 80 geprivatiseerd. De postkantoren verloren daardoor hun functie. Uiteindelijk leidde dat landelijk tot het ontstaan van de ING-bank voor bankzaken, de KPN als leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten, en Post NL voor de postbezorging. De postbezorgers vertrekken niet meer met hun volle tassen uit dit verdwenen postkantoor naar hun wijk, maar uit simpele, gehuurde ruimtes. Bovendien wordt de post, vanwege de opkomst van internet, niet meer elke dag bezorgd. Wel rijden de bezorgbusjes af en aan om de per internet bestelde pakketjes bij de klanten af te leveren.