9. Tonnendijkbrug

De wegen in en rondom Vroomshoop waren in de tweede helft van de 19e eeuw een ramp. Vooral in de herfst en de winter waren ze vaak veranderd in grote modderpoelen. In december 1898 was de weg naar Den Ham haast niet begaanbaar, het eerste gedeelte was stuifzand, dan een gedeelte modder, dan weer stuifzand, etc.

In 1907 begon de aanleg van een harde weg van Hardenberg naar Vriezenveen, vanaf Beerzerveld aan de westkant van het kanaal, en na het passeren van de grote Puntbrug in Vroomshoop aan de oostkant ervan. Ook de Oranjestraat en de Schoolstraat werden in 1909 verbeterd door het aanleggen van een sintelweg. In 1934 werd die vervangen door een klinkerweg.

Boeren
Aan de Tonnendijk vestigden zich omstreeks 1900 veel boeren uit Noord-Nederland. Een aantal van die Groninger boerderijen is nog te zien langs deze weg.
De Tonnendijk heette eerst de Kloosterweg. Een begrijpelijke naam, vanuit de gedachte dat deze weg een schakel zou zijn naar het klooster in Sibculo.

Er is omstreeks 1919 nog geprobeerd de weg te vernoemen naar de scheidende burgemeester Beukenkamp, maar dat ging niet door. Het werd toch de Tonnendijk. De verklaring voor de naam zit waarschijnlijk in het volgende: Het geld voor de verbetering van deze weg werd deels binnengehaald door de heffing van tonnengelden bij de scheepvaart over het Overijsselse kanaal. Hoe groter het schip, hoe groter het tonnage, hoe meer (scheeps)tonnen dus, hoe meer ‘tol’ er betaald moest worden. Maar ook de opvatting dat de afwatering van de wijken (zijkanalen) niet met ‘duikers’ maar met opengewerkte tonnen werd gerealiseerd, doet opgeld.

Tot 1931 was er sprake van een vlotbrug en deze ‘scholle’ werd er bij naderende schepen in- en uitgevaren. In dat jaar kwam er voor die tijd een hypermoderne gietijzeren elektrische brug met een hoge bovenbouw, die nogal hinderlijk was voor het uitzicht bij het drukste verkeersknooppunt van Vroomshoop.

De Tonnendijkbrug vormt samen met de zuidelijker gelegen Grote Puntbrug de verbinding tussen Vroomshoop en Vroomshoop-Oost, waar zich een nieuwe woonwijk ontwikkelt, en waar ook een bedrijvenpark tot ontplooiing komt. Aan de westkant van het kanaal loopt de Hammerstraat, die in verbinding staat met het Amaliaplein en het Julianaplein, en waar zich ook veel winkels hebben gevestigd.

Bijzonderheden:
Op 10 mei 1940 vloog de Tonnendijkbrug bij de inval van de Duitsers met een zachte plof in de lucht. Dat zorgde voor lichte beschadigingen bij een aantal winkels. Aan het eind van de oorlog, op 5 april 1945, leidde een grote ontploffing bij de bevrijding van Vroomshoop tot enorm veel beschadigingen van de brug zelf en de naaste omgeving. Ook rondom deze brug werd hard gevochten met daarbij dodelijke slachtoffers aan Duitse kant.

 

 

Op de plek waar nu Expert Berkhof is gevestigd, stond vroeger de Openbare School C. School A stond in Den Ham (en daarvan is de gevel nog intact), school B stond in de buurtschap Magele bij Den Ham, en school D stond in de kern Geerdijk.