Geschiedenis en cultuur van brink tot brug

Algemene informatie

Contactgegevens
secretariaat en ledenadministratie:


Mevr. R. Lenderink,

Telefoon: 0546-673319

E-mail: ria.lenderink@gmail.com

Opening tentoonstellingOpening tentoonstelling "Ontwerpen voor Sio"

De bezienswaardige expositie “Ontwerpen voor Sio” weerspiegelt de creatieve gaven van het echtpaar Rokus en Corry van Blokland-Mobach uit Gouda. Vanaf de oprichting van het bedrijf Speelgoedindustrie Overijssel eind dertiger jaren waren deze ontwerpers tot het einde van het bedrijf in 1982 nauw verbonden met dit internationale bedrijf, dat z’n hoofdvestiging in Vroomshoop kende. Het bekende duurzame houten speelgoed werd een bestseller en voor velen is dit nu nog steeds een feest van herkenning.

De stichting Levend Vroomshoop organiseert samen met onze Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop deze bijzondere expositie. Bestuurslid Hans Nieboer van de stichting Levend Vroomshoop repte tijdens de officiële opening op vrijdagmiddag 6 mei van de weergave van een memorabel stuk duurzame lokale cultuurhistorie. De creatieve, inventieve en ook innovatieve gaven van het echtpaar van Blokland werden alom herkend, als ook de sociale betrokkenheid van Rokus van Blokland bij de werknemers van de Sio.

De in Noorwegen woonachtige Ron van Blokland, die nauw bij de totstandkoming van de expositie is betrokken, stond stil bij het verleden van de speelgoedfabriek en bij de bijzondere inzet en passie van zijn ouders en hun voorliefde voor het ontwerpen van uitdagend speelgoed van een hoge kwaliteit. Wethouder Bert Oudendijk van de gemeente Twenterand plaatste de Sio als een van de pijlers van de eerste Vroomshoopse industriële revolutie aan de toenmalige Stationsstraat. Er waren ook vestigingen in Amsterdam en Brussel en nog steeds worden producten herkend, zoals het bekende woordspel Scrabble, aldus wethouder Oudendijk. De kleindochter van het echtpaar van Blokland speelde een vioolstuk van Bach als opmaat naar de onthulling van het presentatiebord van de expositie “Ontwerpen voor Sio”.

Die openingshandeling werd onder groot applaus van de aanwezigen door het echtpaar Van Blokland en wethouder Oudendijk verricht. Corry van Blokland dankte mede namens haar man voor het initiatief en de opzet van deze tentoonstelling, die voelt als thuis komen. Namens Levend Vroomshoop dankte Hans Nieboer galeriehoudster en bewoonster Jacqueline Bart Ezendam en haar zoon Bart voor de gastvrijheid en voor het beschikbaar stellen van ruimtes in het 110-jarige station aan de Stationslaan in Vroomshoop.

De voormalige wachtkamer is omgetoverd in een ruimte vol met originele ontwerpen van het echtpaar Van Blokland en ook foto’s van werknemers zijn neergehangen. In de brede gang is ruimte gemaakt voor het kenmerkende Sio-speelgoed dat spontaan vanuit de lokale bevolking is aangedragen. Daarbij een fascinerend veelkleurig rond draaiend reuzenrad, dat als een van der topstukken kan worden beschouwd. De expositie maakte op zaterdagmiddag 7 mei deel uit van de activiteiten in het kader van de Week van de Amateurkunst in Twenterand. Vanaf volgende week is de expositie op de donderdagen tot en met de zaterdagen geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur, en op afspraak te bezoeken. Vanaf mei verhuist de expositie naar het Middendorpshuis in Den Ham en zal daar tot 17 juni te bewonderen zijn.

 


 

Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop
Correspondentieadres: Lambertinck 30, 7683 WP Den Ham