Geschiedenis en cultuur van brink tot brug

Algemene informatie

Contactgegevens
secretariaat en ledenadministratie:


Mevr. R. Lenderink,

Telefoon: 0546-673319

E-mail: ria.lenderink@gmail.com

sio vroomshoopOntwerpen voor sio

Onze Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop organiseert in de periode mei/juni samen met de Stichting Levend Vroomshoop een tentoonstelling over de Sio, de Speelgoedindustrie Overijssel. Eerst drie weken in Vroomshoop, daarna drie weken in Den Ham. De tentoonstelling wordt de eerste periode gehouden in de wachtkamer van het voormalige stationsgebouw in Vroomshoop. De plek waar nu de eigenares van het gebouw, Jacqueline Ezendam haar atelier en galerie heeft.

De tentoonstelling onder de naam ’Ontwerpen voor Sio’ wordt ingericht door het echtpaar Van Blokland, met hulp van hun zoon Ron. De officiële opening is op vrijdag 6 mei om 16.00 uur. De expositie is in Vroomshoop drie weken te bekijken op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 – 17.00 uur. Daarna verhuist de expositie naar Den Ham, waar hij drie weken te zien is in het Middendorpshuis. De entree is gratis, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld. 

Daar dichtbij, op de kruising van Stationslaan en De Nijverheid in Vroomshoop, werd in 1938 de Speelgoedindustrie Overijssel (sio) opgericht. Met kleine letters geschreven, dat paste bij een moderne huisstijl, toen al. De heren Uilenreef, Van Riggelen, Mertens en De Groot besloten toen de sprong te wagen. Met hulp van toenmalig burgemeester Bramer kwam de speelgoedindustrie in Vroomshoop tot stand. Een welkom begin van de industrialisering in Vroomshoop, want het veen bleek niet onuitputtelijk en de textiel geen zekere handel. Sio was geboren. Vlakbij het station werden houten fabrieksloodsen gebouwd en in Duitsland werden de modernste machines gekocht. Begin 1939 begon de fabriek te draaien en werd op kleine schaal begonnen met het vervaardigen van houten kinderspeelgoed. Binnen tien jaar stond er een flink bedrijf en verlieten per dag duizenden soorten houten speelgoed de fabriekshal.

Het succes van sio bleek vooral uit de excellente kwaliteit van het speelgoed. Blokkendozen, poppenhuizen, speelgoedwinkeltjes, houten garages, autootjes, montagesets. Veel kinderen, over de hele wereld, zijn groot geworden met sio Mobilo en sio Montage. Het echtpaar Rokus en Corry van Blokland, nu woonachtig in Gouda, ontwikkelde bovendien talrijke puzzels en montagespeelgoedsets en jarenlang had sio de Nederlandse licentie van het bekende Scrabble-spel. Met kantoren in Vroomshoop, Amsterdam en Brussel leek het een succesverhaal zonder einde.

In 1979 brandde de vestiging in Vroomshoop af. Omdat de vraag naar houten speelgoed sterk was teruggelopen, werd besloten om na het faillissement, begin jaren ‘80, geen doorstart te maken. De sio is niet meer, maar generaties kinderen kunnen zich het speelgoed nog herinneren als de dag van gisteren.

 


 

Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop
Correspondentieadres: Lambertinck 30, 7683 WP Den Ham